Направете ги најмеките лепчиња досега, тајната е во една сосема неочекувана состојка (рецепт)
Неискусните домаќинки често избегнуваат да месат вакво тесто, но постои еден трик кој ќе ви помогне секогаш да успеете и од него да направите што сакате.
Тајната состојка е лажица оцет, која помага тестото да расте побрзо и повисоко, а исто така му дава посебен вкус. Од него можете да направите слатко и солено пециво или леб, а можете да ги направите и најмеките лепчиња-лепчиња кои се одлични со секој оброк, а може да се користат и како сендвичи.
Потребни состојки:
700 гр брашно
400 мл топло млеко
4 лажици шеќер
8 g сув квасец
2 јајца
80 мл масло
1/2 лажичка сол
10 гр прашок за пециво
1 лажица оцет
За премачкување:
1 жолчка од јајце
2 лажички млеко
сусам
Подготовка:
Во едно просејте го брашното, а во друг сад измешајте ги млекото, квасецот и шеќерот, па додајте ги јајцата и маслото. Добро измешајте, па додадете сол и прашок за пециво.
Во садот се прави вдлабнатина со брашно, па се прелива смесата со квасецот, се додава оцетот и се замесува тесто, па се додава путерот и повторно се меша убаво.
Префрлете се во сад подмачкан со масло, покријте со проѕирна фолија и крпа и оставете на топло место 40 минути да нарасне.
Поделете го тестото на 2 дела, па секој дел на 8 еднакви делови. Обликувајте топчиња и наредете ги на плех обложен со хартија за печење. Покријте ги со крпа и оставете ги да отстојат уште 20 минути.
Изматете ги жолчките со млекото и премачкајте ги врз лепчињата. Потоа посипете со сусам. Печете во загреана рерна на 180°C околу 35 минути.