ЖивотУбави совети

5 намирници за подобра контрола на апетитот

Капацитетот за заситување на храната зависи од различни фактори. Колку е помалку преработена храната, толку подолго ќе обезбеди чувство на ситост.

Различни студии покажаа дека преработената храна во која се додава глутамат го потиснува преносот на информации до мозокот, со што не се постигнува ситост, па дури и може да предизвика зависност од одредена храна.

Храната богата со масти може да предизвика и зголемување на апетитот бидејќи го активира хормонот кој предизвикува глад – грелин. За да се чувствувате подолго сити и да се обезбеди ефикасна контрола на апетитот, се препорачува да се консумира повеќе храна со висока содржина на течност. Тие го прошируваат ѕидот на желудникот, што доведува до пренос на сигнали до мозокот, обезбедувајќи чувство на ситост. Освен тоа, чувство на ситост дава и внесувањето на доволни количини растворливи влакна, кои во контакт со течности го зголемуваат неговиот волумен. Студијата спроведена од Универзитетот во Мастрихт покажа дека храната со висока содржина на протеини го намалува нивото на грелин и ја зголемува концентрацијата на хормоните кои се одговорни за ситост, како што е холецистокининот. Дополнително, тие ја зголемуваат потрошувачката на енергија бидејќи нивното варење има поголеми потреби за енергија.

Која храна да ја јадете за подобра контрола на апетитот?

Ориз од цело зрно

Нејзиното варење се одвива бавно, што дава чувство на ситост и го намалува апетитот. Влакната придонесуваат за помала апсорпција на шеќери, што го намалува вкупниот калориски внес. Исто така, тие го фаворизираат интестиналниот премин и ослободувањето на холестерол преку дигестивниот тракт. Оризот од цело зрно е богат со витамин А, кој е од клучно значење за видот и имунолошкиот систем, како и со витамини од групата Б, кои обезбедуваат одржување на функциите на нервниот систем.

Варен или печен компир

Компирите се извор на енергија во форма на скроб, но 3/4 од нивната содржина е вода и не содржат маснотии. Нивната калорична содржина е мала и кога се подготвуваат со кора, тие се одличен извор на влакна, кои го забавуваат варењето и даваат чувство на ситост.

Печурки

Дури и во големи количини, тие се ниски во калории и масти, што ги прави одличен избор во исхраната за контрола на апетитот и губење на тежината. Тие содржат големи количини на вода и влакна. Покрај тоа, тие се вреден извор на бета-глукани.

Овесни снегулки

Содржат растворливи влакна, кои даваат чувство на ситост и го намалуваат апетитот. Важно е да ги консумирате без додадени шеќери или рафинирани производи.

Авокадо

Тој е вреден извор на мононезаситени масни киселини, кои се клучни за здравјето на срцето. Ако се консумира во умерени количини, значително се заситува и не доведува до зголемување на вкупниот внес на калории. Студијата спроведена од Универзитетот во Лома Линда, Калифорнија, покажа дека консумирањето половина авокадо дава чувство на ситост во рок од 3-5 часа.

Поврзани статии

Back to top button