ЖивотУбави совети

Како да се справите со дехидрацијата?

Дехидрацијата е патолошка состојба во која телото губи повеќе течности отколку што внесува. Во отсуство на третман, состојбата може да напредува и да доведе до сериозни последици.

Симптомите на дехидрација кај возрасните и децата вклучуваат чувство на жед, темно жолта, урина со силен мирис, поретко мокрење, вртоглавица, чувство на замор, сува уста, усни и јазик и потонати очи.

Ризикот од дехидрација кај возрасните е поголем ако имаат дијабетес, висока температура, земаат лекови кои го стимулираат мокрењето – диуретици, страдаат од дијареа, имале топлотен удар или биле подолго време на сонце. Почесто, дехидрација се забележува и како резултат на консумирање прекумерна количина на алкохол или по обилно потење за време на вежбање.

Во благи случаи на дехидрација, можно е внесот на доволно течности, по можност вода, да биде доволен за закрепнување.

Спортските пијалоци исто така можат да бидат корисни за рехидратација и да помогнат да се надополнат изгубените електролити. Сепак, во многу случаи тие се многу калорични, додадени шеќери и вештачки засладувачи. Поради оваа причина, препорачливо е прво да ги проверите состојките.

Обезмастеното и млекото со малку маснотии, исто така, може да се користат како ефикасен пијалок после тренинг или воопшто за рехидратација. Конзумирањето на овој тип на пијалоци се препорачува само во отсуство на нетолеранција на лактоза или алергија на млечни протеини.

Овошните сокови може да го иритираат желудникот. Поради оваа причина, нивното консумирање се препорачува само по разредување со вода. Треба да се избегнува внесување кафе, чај, газирани и алкохолни пијалоци бидејќи имаат диуретично дејство. Ваквите пијалоци можат да доведат до дополнителна дехидрација на организмот.

Во случај на тешка дехидрација и недостаток на подобрување, неопходна е посета на лекар. Во овие случаи, обично се потребни интравенски инфузии на различни раствори за да се обезбеди оптимална рехидратација.

Тешката дехидрација може да бара краток престој во болница. Потребен е итен контакт со медицински тим во случај на:

Отсуство на мокрење во период од 8 часа;
Имајќи напад;
Ако засегнатото лице е дезориентирано или збунето за времето, местото и просторот;
Со слаб или забрзан пулс;
Се чувствува многу уморно;
Вртоглавица при стоење;
Влошена состојба која не дозволува орално внесување течности – гадење или повраќање.

Поврзани статии

Back to top button