ЖивотУбави совети

Како да го стимулирате бебето да се сврти?

Во текот на првата година, бебето поминува низ многу динамичен развој. Секој ден го запознава своето тело и стекнува нови вештини. Со зголемувањето на телесната маса и тренирањето на сите мускулни групи, доенчето постепено поминува низ голем број фази на физички развој. Физичкиот и невропсихолошкиот развој се директно поврзани. Развојот на когнитивните вештини, појавата на емоции и љубопитност се движечките фактори кои го стимулираат преминот од одмор на дланка, преку вртење, седење, стоење до одење. Во англосаксонската литература се среќава концептот на „бебешки пресвртници“, кои претставуваат соодветни фази во развојот на детето. За доенчиња до 1 година, месечно се акумулираат нови вештини, кои се следат при месечни посети на општ лекар.

Моторниот развој на бебето започнува во матката со појавата на првите движења. По шрафирањето, има богат сет на вродени рефлекси кои обезбедуваат исхрана, како и одредена заштита во првите месеци од животот. Во првиот и вториот месец, детето постигнува поддршка на лактот и почнува да ја држи главата стабилно, а потоа се обидува да се преврти.

Вртењето може да се започне уште во 3-тиот месец, а до четвртиот повеќето бебиња успеваат да застанат од стомак до грб. Во 5-тиот месец обично започнува ротацијата од назад кон стомакот. До околу 6 месеци, треба да се појават движењата на кревање и ротирање на нозете во карлицата и бебето треба спонтано да заземе барем странична положба.

Како да се стимулира вртењето на бебето?

Најважното нешто за да се случат сите моторни фази е времето на стомакот. Поставувањето на бебето на стомак на рамна тврда површина, опкружено со соодветни стимули (играчки, картички, книги и сл.), како и обидите да допрат до вас, помагаат да се потиснат некои примитивни рефлекси, подобра ориентација на телото во околината. околина и тренирање на мускулите кои допрва треба да учествуваат во следните моторни фази.

Применувајте дневни масажи и пасивна гимнастика. Стимулирањето на телото помага да се надмине физиолошкиот хипертонус. При вршење на масажата, физиотерапевтите обично препорачуваат да се избегнува масажа на стапалата, бидејќи се предизвикуваат примитивни рефлекси.

Пасивно вртење – Можете да го повторувате потегот во секоја прилика, при што првично целосно ќе го извршите вртењето. Можеме да го свртиме бебето многу пати во секојдневниот живот – при менување на пелена, за време на гимнастика и масажа, кога го менуваме итн. Движењето секогаш треба да започнува од потколениците, ја фаќате потпорната нога и ја истегнувате малку надолу, а во исто време ја стегате водечката нога и замавнувајте на спротивната страна. Така, при вртење надесно, движењето започнува со левата нога, а при вртењето налево, соодветно со десната. По ротацијата на нозете и карлицата, следи движењето на рамената и главата. Постепено ќе забележите дека бебето само ќе почне да ја иницира акцијата, доколку не успее да го направи тоа до крај, можете да помогнете да се заврши.
За да започнете со ротација, поставете ги играчките или привлечните предмети дијагонално по телото на детето (околу рамото), но на дофат на раката за да можат сами да ги допрат.
Не заборавајте на безбедносните мерки! Подот е најбезбедното место за секое бебе кое штотуку почнува да се превртува и се обидува да ползи. Одвојте простор на подот каде што можете да поставите активна гимнастика, музички играчки, штракаат, топки или огледала и бебето поминува што е можно повеќе од периодот на будење во време и игри за стомакот.

Поврзани статии

Back to top button