ЖивотУбави совети

Исхрана кај онколошки заболувања

Исхраната е процес со кој храната се зема и се користи од телото за раст, за одржување на телото здраво и за замена на ткивата. Здравата исхрана вклучува храна и течности кои имаат важни хранливи материи (витамини, минерали, протеини, јаглени хидрати, масти и вода) кои му се потребни на телото.

Нутриционите цели за време на лекувањето на ракот се засноваат на видот на ракот, неговата фаза и други медицински состојби. Добивањето на вистинската количина на протеини и калории е важно за заздравување, борба против инфекции и обезбедување енергија.

Третманот за рак и рак може да влијае на вкусот, мирисот, апетитот и способноста да се јаде доволно храна или да се апсорбираат хранливите материи од храната. Ова може да предизвика неухранетост, што е состојба предизвикана од недостаток на клучни хранливи материи.

Неухранетоста го прави пациентот слаб, уморен и неспособен да се бори против инфекцијата или целосно лекување на ракот. Како резултат на тоа, неухранетоста може да го намали квалитетот на животот и да стане опасна по живот. Неухранетоста може да се влоши ако ракот расте или се шири.

Третманите за рак кои влијаат на исхраната вклучуваат:

Хемотерапија;
Хормонална терапија;
Радиотерапија;
Хирургија;
имунотерапија;
Трансплантација на матични клетки.
Несакани ефекти од третманот на рак директно поврзани со исхраната

Запек, кој може да предизвика непријатност и дополнително да ја намали желбата за јадење;
Дијареа, која може да го лиши телото од хранливи материи и дополнително да дехидрира;
Замор, што значи дека активноста е намалена, па се согоруваат помалку калории и, соодветно, чувството на глад се намалува во текот на денот;
Губење на вкус, што може да ја направи храната непривлечна;
Гадење и повраќање, што може да го намали апетитот и да предизвика губење на тежината.
Која храна треба да се вклучи за да се подобри целокупната состојба на телото?

Протеини од растителна основа

Некои од најдобрите намирници за јадење за време на хемотерапија или други третмани за рак се протеините од растително потекло. Тие нудат високо ниво на витамини и минерали. Ова значи да се јаде многу зеленчук, како и грав, пулсира, јаткасти плодови и семки. Доколку се земаат и животински протеини, тие треба да бидат чисто месо (односно без вишок маснотии), пилешко или риба.

Здрави масти

Мононезаситените и полинезаситените масти исто така имаат здравствени придобивки. Авокадото, маслиновото масло, маслото од семки од грозје и оревите се богати со омега-3 масни киселини, кои помагаат во борбата против воспалението и го подобруваат кардиоваскуларното здравје.

Здрави јаглехидрати

Што се однесува до јаглехидратите, изберете храна која е минимално обработена, како што се интегрална пченица, трици и овес. Тие имаат растворливи влакна кои помагаат во одржување на добрите цревни бактерии. Растворливите влакна, исто така, го промовираат производството на масни киселини со краток синџир, кои помагаат во сè, од метаболизмот до поправка на клетките.

Витамини и минерали

Витамините и минералите им помагаат на ензимските процеси во нашето тело кои играат голема улога во зајакнувањето на имунолошката функција и намалувањето на воспалението. Треба да се избере храна збогатена со витамин Д. Тие вклучуваат млеко, сок од портокал, јогурт и некои житарки.

Која храна треба да се избегнува?

Треба да се избегнува пржена храна која содржи многу хидрогенизирани масла, кои можат да го зголемат воспалението. Бидејќи ракот го ослабува имунолошкиот систем, треба да се избегнува храна која носи ризик од болести предизвикани од храна, вклучувајќи:

Лесно варена или сирова риба, како суши;
Меко варени јајца или храна која содржи сурови јајца, како што е домашен мајонез;
непастеризирани сирења и млечни производи;
Неизмиено овошје или зеленчук.

Поврзани статии

Back to top button