ЖивотУбави совети

Интернетот повторно „полуде“ по јаболков оцет, има ли уште една добра причина да го вклучите во вашата исхрана

Секој ден се појавува некој нов „чудесен“ предлог за здравје, веќе е тешко да се верува во нешто.

Зголемувањето на пребарувањата за терминот јаболков оцет на Интернет во последните неколку недели се должи и на новиот наплив на интерес на социјалната мрежа TikTok, па решивме да се потсетиме, а можеби и да дознаеме за некои други придобивки од јаболковиот оцет носи со себе.

Прво: Што е јаболков оцет?

Јаболковиот оцет е вид на оцет кој се прави преку процес на ферментација, кој (едноставно кажано) ги претвора мелените јаболка во оцетна киселина преку квасец и шеќери кои се одлични за нашите црева.

Јаболковиот оцет исто така може да го подобри варењето и контролата на тежината, да го зајакне имунолошкиот систем, па дури се вели дека е добар и за акни и лузни.

Значи, список на предности кои дури и најголемиот циник би морал да ги разгледа и да ги слуша.

Студија од 2021 година покажа дека оние кои следеле диета богата со ферментирана храна – јогурт, комбуха и кисела зелка – имале зголемена микробна разновидност, помалку воспаленија и подобрен имунитет. После тоа, стручниот совет бил да се стремите кон шест порции ферментирана храна дневно. Додадете го тоа на нашето зголемено разбирање за тоа колку е клучно здравјето на цревата за нашата севкупна благосостојба, и јасно е зошто повторно се зборува толку многу за јаболков оцет.

Кој јаболков оцет да го консумираме?

Побарајте органски формули кои содржат сурови, нефилтрирани и нерафинирани ферментирани јаболка – и за најдобри резултати. „Секогаш е најдобро да се купи јаболков оцет во стаклено шише, никогаш во пластично.

Наш совет е да го оставите некаде каде што сигурно ќе го видите наутро, за да се сетите да го земете и да се „навикнете“ на некој друг ритуал, како подготовка на појадок или утринско смути.

Конечно мислење за јаболков оцет

Иако сме свесни дека тоа не е лек за сè, тоа е еден нутритивен додаток кој дефинитивно го подобрува варењето – и само за тоа, тоа е големо ДА од сите оние кои го прифатија овој „тренд“.

Поврзани статии

Back to top button