Интернетот повторно „полуде“ по јаболков оцет, има ли уште една добра причина да го вклучите во вашата исхрана
Секој ден се појавува некој нов „чудесен“ предлог за здравје, веќе е тешко да се верува во нешто.
Зголемувањето на пребарувањата за терминот јаболков оцет на Интернет во последните неколку недели се должи и на новиот наплив на интерес на социјалната мрежа TikTok, па решивме да се потсетиме, а можеби и да дознаеме за некои други придобивки од јаболковиот оцет носи со себе.
Прво: Што е јаболков оцет?
Јаболковиот оцет е вид на оцет кој се прави преку процес на ферментација, кој (едноставно кажано) ги претвора мелените јаболка во оцетна киселина преку квасец и шеќери кои се одлични за нашите црева.
Јаболковиот оцет исто така може да го подобри варењето и контролата на тежината, да го зајакне имунолошкиот систем, па дури се вели дека е добар и за акни и лузни.
Значи, список на предности кои дури и најголемиот циник би морал да ги разгледа и да ги слуша.
Студија од 2021 година покажа дека оние кои следеле диета богата со ферментирана храна – јогурт, комбуха и кисела зелка – имале зголемена микробна разновидност, помалку воспаленија и подобрен имунитет. После тоа, стручниот совет бил да се стремите кон шест порции ферментирана храна дневно. Додадете го тоа на нашето зголемено разбирање за тоа колку е клучно здравјето на цревата за нашата севкупна благосостојба, и јасно е зошто повторно се зборува толку многу за јаболков оцет.
Кој јаболков оцет да го консумираме?
Побарајте органски формули кои содржат сурови, нефилтрирани и нерафинирани ферментирани јаболка – и за најдобри резултати. „Секогаш е најдобро да се купи јаболков оцет во стаклено шише, никогаш во пластично.
Наш совет е да го оставите некаде каде што сигурно ќе го видите наутро, за да се сетите да го земете и да се „навикнете“ на некој друг ритуал, како подготовка на појадок или утринско смути.
Конечно мислење за јаболков оцет
Иако сме свесни дека тоа не е лек за сè, тоа е еден нутритивен додаток кој дефинитивно го подобрува варењето – и само за тоа, тоа е големо ДА од сите оние кои го прифатија овој „тренд“.