Диета со низок внес на влакна при интестинална опструкција
Терминот интестинална опструкција се однесува на блокади во цревата кои не се резултат на фекална материја. Вообичаените причини вклучуваат:
Извртување на цревата;
Тумори;
Лузни од операција.
Блокадите доведуваат до таложење на храна, стомачни киселини, гасови и течности. Како што продолжуваат да се акумулираат, притисокот во цревата се зголемува. Ова може да предизвика кинење. Без оглед на причината за интестинална опструкција, таа може да влезе во абдоминалната празнина и да шири бактерии.
Некои од симптомите се:
Гадење и повраќање;
Дијареа;
Абдоминален оток;
Запек;
Грчеви.
Зошто треба да се намали внесот на влакна?
Влакната се дел од растението што луѓето не можат да го сварат. Тие минуваат низ цревата претежно несварени, давајќи масовна столица. Тие исто така можат да дејствуваат како впивачки сунѓер бидејќи помагаат во апсорпција на течности и омекнување на столицата.
За повеќето луѓе без такви здравствени проблеми, исхраната богата со влакна е добра за одржување на здрави црева. Меѓутоа, бидејќи влакната, особено нерастворливите влакна, обезбедуваат масовност на столицата, може да го зголеми ризикот од опструкција на дебелото црево кај оние кои имаат стеснети области во дебелото црево. Намалувањето на количината на влакна што минуваат низ стеснетите делови на цревата може да помогне да се намали ризикот храната да предизвика опструкција на дебелото црево.
Примери на растворливи влакна
Банани;
Овесни снегулки;
Мешунки (наут, грав);
Модар патлиџан.
Примери на нерастворливи влакна
Овошје и зеленчук;
Производи од цели зрна;
Јаткасти плодови и семиња.
Како да го намалите внесот на нерастворливи влакна
Отстранување на стебла, семиња и лушпи од зеленчук и овошје;
Зеленчукот треба да биде добро исечен и варен;
Избегнување на сушено овошје, јаткасти плодови и семиња;
Процедете овошни сокови и супи од зеленчук;
Избегнување на производи од цело зрно – леб, грицки, тестенини.
Овошје што треба да се избегнува
Капини;
Црна рибизла;
Боровинки;
Цреши;
Кокос;
Брусница (свежи и сушени);
Урми;
Суви кајсии;
Смокви;
Грејпфрут;
Грозје;
Киви;
Мандарини;
Портокали;
Ананас;
Калинка;
Суви сливи;
Суво грозје;
Малини;
Јагоди.
Повеќе совети
Мали порции секогаш треба да се консумираат неколку пати на ден. Вообичаената диета не е соодветна. Поголемите оброци може да го зголемат ризикот од симптоми;
Оброците треба да бидат најмалку 6 пати на ден;
Секоја храна треба да биде течна;
Храната треба да се голта без потреба од џвакање;
Сите намирници треба да содржат малку влакна;
Може да имате само една порција овошје и една порција зеленчук секој ден. Некои овошја и зеленчуци треба целосно да се избегнуваат.