ЖивотУбави совети

Како „добрите“ масти можат да ви помогнат да ги изгубите вишокот килограми?

Кога само го слушаме зборот „дебели“, имаме тенденција да создаваме негативни асоцијации за нашето здравје и тежина.

Ги поврзуваме со дебелината и голем број здравствени проблеми. Вистина е дека маснотиите во нашето тело се делат на бели „лоши“ масти и кафеави „добри“ масти.

Белата маст, или белото масно ткиво, е типичната маст што ја знаете. Тоа е главната енергетска залиха во телото, која, меѓу другото, ви помага да одржувате постојана внатрешна температура. Она што почнува да станува проблем и го загрозува вашето здравје е кога ќе се акумулира во телото прекумерно. Здравствените проблеми поврзани со зголемените бели масти вклучуваат дијабетес мелитус, хипертензија, хиперхолестеролемија и рак. Од друга страна, кафеното масно ткиво или кафеното масно ткиво е маснотија што складира енергија, но на помала површина во телото.

Кафеавата маст е полна со митохондрии, кои се богати со железо, што и ја дава својата карактеристична боја. Митохондриите предизвикуваат процес на термогенеза, метаболички процес во телото. Во текот на овој процес, телото согорува калории за да произведе топлина. Како што старееме, резервите на кафени масти, кои се складираат околу вратот и градите, се намалуваат.

Како добрите масти влијаат на метаболизмот?
Метаболизмот е тој магичен механизам на нашето тело, одговорен за тоа како ги „согоруваме“ калориите што ги внесуваме секој ден. Долго време се веруваше дека кафените масти имаат корист за метаболизмот поради зголемената метаболичка активност. За разлика од многу почестите, бели масти за складирање, нивната цел е да согорува калории за да произведе телесна топлина. И токму така, познат е и како „добри“ масти бидејќи помага во согорувањето на калориите и нездравите висцерални масти.

Како можете да го зголемите?
Додека истражувањето за најдобрата употреба на кафената маст продолжува, научниците веќе идентификуваа специфични услови кои го активираат неговото производство:

Изложеност на ниски температури
Изложеноста на ниски температури може да помогне да се конвертираат повеќе кафени масни клетки. Некои истражувања сугерираат дека дури и само два часа дневно изложување на температури од околу 19°C може да биде доволно за да се претвори променливата маснотија во кафена боја. Ладниот туш, студената температура дома или дури и прошетката во зима може да помогне да се зголеми производството на кафеави масти.

Вежбајте
Истражувањата сугерираат дека хормонот наречен ирисин, познат и како „хормон за вежбање“, може да помогне да се претвори белата маст во кафена боја. Нивоата на овој протеин генерално се зголемуваат со интензивен, аеробен интервален тренинг. Овој хормон не само што му помага на нашето тело да согорува масти, туку и го спречува нивното формирање.

Решение за дебелината?
Научниците продолжуваат да истражуваат други улоги што кафеавите маснотии може да ги играат во телото надвор од терморегулацијата. Поточно, тие сакаат да дознаат повеќе за тоа како телото ги користи белите масти како гориво и како може да се користи за лекување на дебелината, која го загрозува здравјето на милиони луѓе ширум светот. Научните наоди покажуваат и дека присуството на кафена маст може да заштити од секундарни болести поврзани со дебелината.

Поврзани статии

Back to top button