Зошто е важно да се консумираат јаткасти плодови за губење на тежината?
Јаткастите плодови се одличен извор на протеини, незаситени масти, влакна, минерали, витамини и фитохемикалии.
Конзумирањето на комбинација од три различни јаткасти плодови, во порција од 42 грама дневно, е поврзано со значителни здравствени придобивки. Тие придонесуваат за намалување на кардиоваскуларниот ризик и обезбедуваат контрола на метаболичкиот синдром и телесната тежина. Ова се должи на нивната висока содржина на влакна и полифеноли. Покрај тоа, тие обезбедуваат пребиотичка активност, го модулираат составот на цревниот микробиом – ја менуваат популацијата на корисни цревни бактерии и ги елиминираат патогените. Ова делумно се должи на содржината на состојки со антиоксидативен потенцијал.
Промените во цревниот микробиом доведуваат до метаболички промени во цревниот тракт и циркулацијата. Триптофанот е есенцијална аминокиселина која е вклучена во синтезата на серотонин – „хормонот на среќата“. Околу 90% од овој хормон се формира од цревните клетки и се ослободува во крвотокот. Процесот е регулиран од цревниот микробиом. Покрај тоа, тој е важен елемент во производството на биоактивни метаболити кои се поврзани со регулација на имунолошките функции. Нарушувањата во овие метаболички патишта се карактеристични за болести како што се дијабетес, отпорност на инсулин, кардиоваскуларни болести и дисрегулација на имунолошкиот одговор. Присуството на метаболити на триптофан обезбедува намалување на кардиоваскуларниот ризик. Покрај тоа, тие придонесуваат за спречување на дијабетес и имаат антиинфламаторни и невропротективни својства.
Студијата објавена во Nutrients покажа дека јадењето комбинација од три различни јаткасти плодови, вклучувајќи бадеми, индиски ореви, лешници, макадамија, пекан, ф’стаци и ореви, како дел од нискокалорична диета доведува до пониски нивоа на воспаление во телото. Утврдено е дека метаболизмот на триптофан е нарушен кај дебели пациенти. Редовното консумирање на комбинација од три од наведените јаткасти плодови доведува до значително намалување на крвниот притисок, што е клучен елемент во контролата на кардиоваскуларниот ризик. Бидејќи овие јаткасти плодови се богати со триптофан, ова обезбедува повисоко ниво на серотонин во крвта, што придонесува за регулирање на расположението, спиењето и варењето.
Метаболитите на триптофан имаат вредни придобивки за здравјето на срцето бидејќи го намалуваат воспалението, што е водечка причина за атеросклероза и срцеви заболувања. Оваа комбинација на јаткасти плодови обезбедува високи нивоа на железо, магнезиум, фосфор, цинк, бакар и витамин Е. Ф’стаците се богати со фитостероли, калиум и каротеноиди, кои придонесуваат за добро васкуларно здравје и одржуваат оптимални нивоа на липиди во крвта. Бразилските ореви, од друга страна, содржат селен, кој обезбедува заштита на телото од оксидативен стрес и придонесува за одржување на добро здравје на имунолошкиот систем. Пеканот е богат со бакар, кој е клучен за регулирање на шеќерот во крвта и за одржување на здравјето на тироидната жлезда. Бадемите се исто така вредни извори на високи количини на антиоксиданси, влакна и протеини. Истражувањата покажаа дека вклучувањето на порција од 42 грама јаткасти плодови дневно во диетата за слабеење придонесува за оптимизирање на процесот на согорување маснотии и губење на тежината.