Зошто да јадеме тиквички – 5 придобивки
Тиквичките се така наречени затоа што припаѓаат на исто семејство на растенија како тиквата. Во споредба со големите роднини, тиквичката е значително помала по големина и со долгнавеста форма. Тие се разликуваат и по вкус, при што тиквичките повеќе се користат за солени јадења, а тиквата за десерт. Тиквичките се повеќе слични на краставицата, бидејќи и двете растат во летната сезона. Зеленчукот може да се јаде сиров, но често се пече или на скара и се служи како состојка во салати и супи.
Без разлика дали се печени или сирови, тиквичките обезбедуваат голем број здравствени придобивки. Содржат многу корисни витамини и минерали кои на различни начини го збогатуваат организмот.
Еве 5 здравствени придобивки од тиквичките:
1. Помагаат за добро варење
Тиквичките имаат висока содржина на вода и добра количина на влакна. Водата му помага на целото тело да функционира подобро и во дигестивниот систем може да го намали ризикот од запек. Влакната на овој начин му помагаат и на гастроинтестиналниот тракт, но имаат и друга предност – се претвораат во корисни масни киселини кои ја поддржуваат цревната микрофлора
2. Го намалуваат шеќерот во крвта
Тиквичките се ниски со јаглени хидрати, што ги прави добра замена за друга храна богата со јаглехидрати. Диетата која исклучува многу јаглени хидрати има докажано влијание врз намалувањето на шеќерот во крвта и нивото на инсулин во телото. Влакната во тиквичките помагаат и во стабилизирање на нивото на шеќер во крвта.
3. Тие можат да го подобрат видот
Од сите витамини и минерали кои ги има во тиквичките, има и такви кои помагаат за добар вид. Тие се витамин Ц и бета-каротен и се неопходни за здравјето на очите. Тиквичките се исто така богати со антиоксиданси, кои можат да го намалат ризикот од болести на очите и да го подобрат видот.
4. Ги зајакнуваат коските
Од антиоксидансите во тиквичките, лутеинот и зеаксантинот можат да помогнат во поддршката на доброто здравје на коските. Зеленчукот содржи и витамин К и магнезиум, кои можат да ја зголемат густината на коскените минерали.
5. Помагаат за слабеење
Поради високата содржина на вода во тиквичките, тие имаат ниска калориска вредност. Ова овозможува конзумирање на тиквички и останување во калориски дефицит, поради што телото почнува да го согорува вишокот маснотии, намалувајќи ја телесната маса. Влакната, исто така, придонесуваат за губење на тежината, бидејќи му помагаат на телото да се чувствува сито после јадење.