Само 60 грама индиски ореви неделно го зајакнуваат телото
Повеќето луѓе дури и не знаат колку се здрави индиските ореви.
Бројни истражувања покажале колку јаткастите плодови се корисни за организмот. Оревите, лешниците и ф’стаците се богати со различни хранливи материи, но се вели дека индиските ореви се вистинско богатство на здравјето.
Богат е со витамини А, Б2 и Б1, железо, селен, палмитолеинска и олеинска киселина, аминокиселина триптофан, и ред други протеини и корисни минерали…
Нутриционистите тврдат дека една од најкорисните функции што индиските ореви ја имаат врз здравјето е тоа што ја спречуваат репродукцијата на слободните радикали кои се одговорни за брзиот развој на малигните заболувања и процесите на стареење.
Колку е здраво индискиот орев и какви благотворни ефекти може да има неговото редовно консумирање врз организмот?
Го намалува крвниот притисок
Редовното консумирање индиски ореви е поврзано со пониски вредности на крвниот притисок, покажуваат резултатите од студијата објавена во списанието „Current Developments in Nutrition“. Вклучувањето на индиските ореви во исхраната може да ги подобри вредностите на горниот и долниот крвен притисок, но и да го намали нивото на триглицериди.
Го намалува нивото на холестерол
Ако јадете кашу секој ден наместо ужина со висока содржина на јаглени хидрати, можете да го намалите нивото на холестерол во крвта. Важно е да знаете дека од 60 до 100 грама од ова овошје неделно (или од 5 до 8 овошја дневно) се доволни за да добиете придобивки од него.
Го регулира нивото на шеќер во крвта
Индискиот орев содржи незаситени масни киселини кои имаат корисен ефект врз нивото на шеќер во крвта. Исто така, придонесува за намалување на нивото на триглицериди и го штити телото од дополнителни компликации поврзани со високо ниво на шеќер и холестерол. Секојдневното консумирање на индиски ореви значително го намалува ризикот од дијабетес тип 2.
Добро е познато дека храната може да го забави стареењето на телото, а тоа што го јадеме се рефлектира на нашето лице. Лекарите советуваат дека после 50-тата година мора да вклучите коскесто овошје во вашето мени, освен што ја одржува кожата млада, ги нормализира проблемите со спиењето кај жените во менопауза.