Домашен хумус со сусам: Идеален вегански намаз
Хумусот од сусам е совршен додаток на различни солени деликатеси, од сендвичи, преку крекери и тост. А еве како е направен.
Хумусот е традиционален ориентален сос кој стана популарен низ целиот свет во последните неколку години. Основата на секој рецепт е леблебијата, а има безброј варијации на темата. Хумусот е особено популарен во веганската кујна. За онаа со сусам се одлучивме денес, а како се прави ќе дознаете во продолжение.
Хумус од сусам
Подготовка на наут
1/2 чаша сушен наут (120 g) претходно натопен во вода преку ноќ (околу 8 часа)
1,5 чаши вода
1/2 лажичка сода бикарбона
Други состојки
3 лажици сусам
4 лажички маслиново масло
1 лажичка лук во прав или 4 сечкани чешниња лук
2 лажички сок од лимон
1 лажичка куркума
сол и бибер по вкус
сушена јаглика, црвена слатка пиперка
Начин на подготовка
1. Наутот кој претходно сте го потопил во вода, измијте го.
2. Добро се цеди и се прелива во шерпата. Се прелива со 1,5 шолји вода.
3. Во водата се додава половина лажичка сол, прстофат сода бикарбона и се остава да се готви на средна температура околу 15 минути.
4. Со вилушка проверете дали наутот е сварен. Тие треба да бидат толку меки, лесни за месење.
5. Додека се варат наутот, во ненамастена тава истурете го сусамот и пропржете го со постојано мешање додека не порумени. Се трга на страна да се излади.
6. Изладениот сусам истурете го во блендер и блендирајте додека не добиете фина структура.
7. Додадете лук, сок од лимон, маслиново масло, куркума, сол, бибер и црвен пипер и повторно изблендирајте.
8. Потоа во смесата се додава наутот и се блендира додека не се добие густа смеса.
9. Отстранете го хумусот од процесорот и спијте во сад. Додадете го листот од јаглика и зачинете ако е потребно. Вашиот хумус е подготвен!