Инстант или турско кафе – кое е поздраво?
Поради својот специфичен вкус и брзата подготовка, инстант кафето е омилен пијалок за многумина. Но, колку е здраво за нас и нашето здравје?
„Инстант кафето е всушност кристал кој се формира по дехидрација на сварените зрна кафе“, вели Малина Малкани – нутриционист.
Процесот на формирање не се разликува многу од обичното кафе – по готвењето се фрла вода за да се добие сув прашок или кристали. Меган Мајер, директорка за комуникации на Фондацијата за информации за храната, додава дека инстант кафето има подолг рок на траење од зрната кафе.
И инстант кафето и меленото кафе имаат речиси ист нутритивен профил, вели Мејер и наведува дека разликите се толку мали што се ирелевантни кога станува збор за здравјето, освен кога станува збор за количината на кофеин.
Една шолја инстант кафе има околу 63 милиграми кофеин, додека меленото содржи околу 96 милиграми. Содржи повеќе кофеин од инстант кафето поради процесот на производство во кој инстант кафето губи многу кофеин. Може да биде голема разлика ако имаме на ум дека експертите препорачуваат максимален внес од 400 мг кофеин дневно, па затоа е добро да внимавате колку кафе пиете.
Премногу кофеин може да доведе до немир, анксиозност, болки во стомакот… Доколку сте чувствителни на кофеин и сте вознемирени или имате проблеми со срцето, можеби најдобрата одлука за вас би била да пиете кафе без кофеин.
Инстант кафето има малку поблаг вкус, па љубителите на турското кафе ќе речат дека повеќе личи на вода во боја и малку горчливо. Секако, важен е и квалитетот на зрното од кое е направено, а тоа секако ќе влијае на вкусот.
„Она што влијае на тоа дали кафето е здраво или не, е она што го додаваме во него, а тоа вклучува шеќер и млеко и дополнителни калории“, додава Малкани и ве советува да пиете кафе без адитиви или со природни засладувачи.