Четири зачини од кујната кои спречуваат дијареа по првата употреба
Доколку сте ја изгубиле довербата во медицинските препарати, обратете се на природата …
Масна храна, зачинето месо и консумирање на првите зимници во оброци во комбинација со брза храна го оптоваруваат телото, што доведува до цревни нарушувања, надуеност, болки во стомакот, дијареа и запек. Оваа храна, покрај тоа што директно влијае на здравјето, проблемот што го предизвикува, директно влијае и на енергијата и секојдневните активности што ги извршуваме.
Најчесто се погодени органите за варење, но може да дојде и до сериозни болести на внатрешните органи, како што се стомакот, срцето, жолчното кесе, панкреасот. Првите симптоми дека нешто не е во ред и дека треба да ја смениме исхраната и да се ослободиме од тешката храна за да спречиме нарушување на работата на цревата.
Четири зачини од кујната, со што дијарејата целосно ќе исчезне:
Цимет
Измешајте половина лажичка цимет во прав со чаша топло млеко, додадете малку мед, потоа промешајте и испијте. Чајот од цимет исто така може да помогне. Го готвите со ставање лажичка цимет во прав во 250 милилитри врела вода. Покријте и оставете 15 минути. Процедете и испијте го овој чај додека е топол.
Коријандер
Изгмечете ги семето од коријандер. Истурете една лажица со чаша врела вода и држете на тивок оган две или три минути, оставете да отстои 15 минути, а потоа процедете. Пијте една четвртина чаша пред секој оброк.
Пелин
Истурете една лажица сув сецкан пелин со чаша врела вода, варете десет минути и оставете да отстои еден час. Потоа процедете и пијте една или две топли лажици дневно (можете да додадете мед).
Ким
Кимот ја стимулира работата на желудникот и има смирувачки ефект врз цревата. Карвон е главната состојка, и е заслужен за кимот што ја отстранува подуеноста и делува на цревните бактерии. Скршете ги и исецкајте ги семките ким, потопете ги со 250 милилитри врела вода и покријте ги. Оставете да отстои неколку часа, а потоа испијте го без шеќер пред јадење.