ЖивотУбави совети
Направете сами оризово млеко – брзо и лесно!
Оризовото млеко е едно од најпознатите млеко од зеленчук, и благодарение на неговите хранливи материи, погодно е за луѓе со висок холестерол, оние кои сакаат да изгубат вишок килограми или не се толерантни на лактоза.
Потребно:
¾ чаши бел ориз со долги зрна (можете да користите и кафеав ориз, но белиот дава подобар вкус и боја)
4 чаши вода (користете помала количина ако сакате кремаста текстура)
1 излупена урма (можете да користите мед, јавор или сируп од агава наместо урма)
½ лажички екстракт од ванила
-2 лажички какао во прав за „чоколадно млеко“ (по избор)
-¼ свежи бобинки за „овошно млеко“ (по избор)
Подготовка:
- Истурете го оризот со топла (но не зовриена) вода (доволно за да го покрие оризот) и оставете да отстои два часа. Оризот ќе омекне, но сепак ќе биде суров. Исцедете ја водата и истурете во блендер.
- Додадете ја остатокот од водата, солта и дополнителните состојки по вкус (ванила, какао во прав, урми…). Мешајте една минута, додека не се соединат сите состојки.
- Ако не е доволно слатко, додадете уште една или две урми.
- Истурете ја смесата во поголем сад покриен со газа или кујнска ткаенина за да го извлечете млекото и отстранете ја пулпата.
- Истурете го млекото добиено на овој начин во сад со капак и чувајте го во фрижидер.
- Оризовото млеко може да стои до пет дена, и да се користи за пијалоци (кафе или смути), за додатоци или за десерти.