ЖивотУбави совети

Што да додадете во овошната салата за овошјето да не потемни?

За време на летниот период се што ни треба е море и нешто освежително за да ја задоволиме жедта.

Во меѓувреме, во текот на летото, често има промена на апетитот. Телото не бара толку тешка храна и почнуваме повеќе да забележуваме и купуваме овошје во супермаркетот. И во ред е, тоа има совршена смисла. Повеќе не треба да се задоволувате само со јаболка и банани. Јагоди, манго, цреши и многу други овошки се идеални состојки за подготовка на освежителна овошна салата.

Единствениот проблем со овошната салата е што додека ја направите и додека излезете на балкон да уживате, таа потемнела и веќе не е толку привлечна за око.

Зошто овошната салата толку брзо потемнува?

Поради оксидацијата која се јавува кај овошјето кога е изложено на кислород. Плодот ја менува бојата, но вкусот останува непроменет.

Состојка која спречува потемнување

Оксидацијата може да се спречи со сок од лимон, кој е природен антиоксиданс и кој ќе ја задржи бојата на овошјето непроменета. Покрај тоа, може да го подобри вкусот на овошјето. Ако се прашувате која е идеалната количина, започнете со 2 лажици лимон и 1 лажица шеќер за секои 4 чаши овошје.

Овошје кое трае подолго

Ако сакате овошна салата која ќе трае без лимон, претпочитајте овошје што нема брзо да потемни. На пример, портокали, праски и манго се потрајни од банани, лубеници, боровинки и јагоди. Подеднакво мудар избор се грозјето и боровинките. Исто така, не ги сечете на многу мали парчиња, бидејќи на тој начин тие полесно губат течност.

Поврзани статии

Back to top button