Рецепт за вегански мајонез!
Велигденските празници се приближуваат и многумина ќе сакаат да подготват руска салата или други деликатеси со мајонез.
Знаеме дека мајонезот е полн со маснотии и не е најздрав избор, затоа ви подготвивме вегански рецепт за секој да може да ужива во неговиот вкус!
Во традиционалниот мајонез, ќе најдете јајца, поточно жолчки. Веганите кои не јадат производи од животинско потекло го патентираа рецептот без употреба на јајца. Јајцата ги заменија со хумус.
Како да направите вегански мајонез?
Вегански мајонез – состојки за рецепт:
60 мл хумус
½ лажици сенф
½ лажички сол
1 лажица сок од лимон
1 лажица јаболков оцет
1 лажица сируп од агава или кој било засладувач
¾ чаши масло, на пр. маслодајна репка
по избор бибер
Начин на подготовка:
Во висок и тесен сад, ставете хумус, оцет, сок од лимон, сол, сируп од агава и сенф. На крај истурете го маслото. Матете со миксер додека не се формира течна и кадифена кремаста смеса.