4 СОВЕТИ ЗА ИСХРАНА КОЈА ГО РЕГУЛИРА СТРЕСОТ: Престанете да се борите со храната и вашето тело!
Покрај другите алатки кои можат да бидат корисни кога зборуваме за анксиозност - исхраната може да биде добар сојузник!
1. Не изгладнувајте се
Умерена и доволна количина на храна е еден од основните аспекти на одржување на физичка, ментална и емоционална благосостојба.
Неправилната и лошата исхрана – без оглед на причината – влијае на нашата способност да се фокусираме, да ги регулираме емоциите, да донесуваме одлуки, да управуваме со импулсите и да размислуваме рационално, а сето тоа се важни функции во секојдневното управување со анксиозноста.
Затоа, важно е да се обезбеди енергетска адекватност, па се поставува прашањето колку треба да јадеме.
Сите ние сме родени со хормонски регулирани знаци на глад и ситост кои ни кажуваат колку ни треба и кога ќе завршиме. Кога ги слушаме и им веруваме на овие сигнали, им дозволуваме да го водат нашиот внес на храна, ќе ги задоволиме нашите енергетски потреби.
Имајте редовни оброци – вака одржувате стабилно ниво на шеќер во крвта.
Почитувајте ги знаците на глад и ситост. Често се случува анксиозноста да влијае да не ги забележуваме сигналите на глад и ситост и во овој случај да користиме аларми и предупредувања како потсетници за редовно јадење.
Вклучете ја храната во која уживате!
2. Балансирајте ги сите три макронутриенти (вклучувајќи јаглехидрати!)
Јаглехидратите се, всушност, омилените извори на гориво на нашето тело и мозокот и треба редовно да бидат вклучени во оброците и ужините, заедно со мастите и протеините.
Сите три макронутриенти се важни затоа што поддржуваат урамнотежена хемија на мозокот, ментално функционирање и емоционална регулација. Протеините, јаглехидратите и мастите играат витална улога во синтезата и употребата на невротрансмитери кои го стабилизираат расположението во нашиот мозок.
3. Нормализирајте ја целата храна
Ако постојано сме во војна со храната и нашите тела, сигурно ќе живееме со зголемена анксиозност. Анксиозноста и стресот за тежината и исхраната може да доведат до донесување одлуки за исхраната кои всушност ја влошуваат анксиозноста и стресот.“ Во нашата култура која ја идеализира слабоста, постои искривено чувство за тоа колку енергија навистина им е потребна на нашите тела и мозоци за да функционираат, не само правилно, туку Ако намерно прејадуваме за да изгубиме тежина, ја поставуваме физиолошката основа за зголемен стрес, хипервнимателност кон заканите и ниска достапност на клеточна енергија.
Да се биде во овие компромитирани состојби може да ја зголеми анксиозноста и шемите на размислување кои влијаат на секојдневниот живот.
Ако откриете дека сте загрижени за храната и дека таа зазема повеќе ментален простор од она што изгледа здраво, добро место за почеток е да не судите за храната што ја избирате да јадете бидејќи нема добра или лоша храна. Целата храна ни дава енергија и доаѓа во многу различни форми“, вели Шулберг.
4. Вклучете практики за смирување во оброците
Длабоко дишење, утешни оброци со некој што го сакате, кратка молитва – запомнете дека како јадеме е исто толку важно како и она што го јадеме.