Хималајска или морска сол: Која е разликата и која да се избере?
Хималајската сол, која изгледа многу ефикасно бидејќи има бледо розова боја, има репутација на „поздрава“. Сепак, посебен зачин не е нужно подобар за нас, а понекогаш дури и недостасува нешто што му е потребно на нашето тело.
Имено, розовата хималајска сол има малку поголема количина на минерали во трагови и затоа стана популарна. Доаѓа од рудникот за сол Кевра лоциран во близина на Хималаите во Пакистан. Според бројни извори, природниот процес на собирање сол овозможува „да поседува многу други минерали и елементи во трагови кои не се наоѓаат во обичната кујнска сол“.
Иако е вистина дека розовата сол содржи околу 84 различни минерали и елементи во трагови, што и дава уникатна боја и малку поинаков вкус, само 2% од солта се состои од овие минерали, пренесува Medical News Today. Тоа значи дека розовата хималајска сол е нутритивно слична на обичната. Така, со замената веројатно нема да видите дополнителни здравствени придобивки.
Друго популарно тврдење е дека розовата хималајска сол е помалку обработена и „поприродна“ од морската сол. Повторно, ова е донекаде точно, но влијанието врз вашето здравје е минимално. Бројни истражувања покажуваат дека морската сол често има средства против згрутчување и губи некои хранливи материи при процесот на мелење, но на тој начин има и помалку нечистотии.
Сепак, замена на сол има некои предности. Бидејќи хималајската сол обично доаѓа во поголеми гранули, потребна е помала количина, што го намалува вкупниот внес на натриум.
- Може да направи мала разлика во намалувањето на вкупната потрошувачка на сол, што е голема работа.
- Колку повеќе сол јадете, толку повеќе течност задржувате и на срцето му е потешко да работи на обработка на таа течност, што може да го зголеми крвниот притисок.
Но, која сол да се избере?
Меѓутоа, трикот сега е во тоа што ако целосно ја избегнете вообичаената сол, тоа може да донесе проблеми. Морската сол е главниот диететски извор на јод – и е многу важен минерал кој ѝ недостига на хималајската сол. Ни треба јод за правилно функционирање на тироидните хормони и метаболизмот. Значи, ако трајно ја замениме морската сол со хималајска сол, тогаш во исхраната треба да се додадат и други извори на јод – риба, млечни производи или суплементи.
Но, пред какви било ненадејни и големи промени во начинот на исхрана, секогаш е важно да разговарате за тоа со вашиот лекар. Посебно внимание треба да се посвети на консумацијата на натриум поради влијанието врз здравјето на срцето и бубрезите. Се препорачува, на пример, да се консумираат помалку од 2.300 милиграми натриум дневно.
Па, иако розовата хималајска сол е убава и вкусна, таа е скапа и не содржи јод. Поентата е да внимавате на вкупниот внес на натриум и да не чувствувате притисок да се префрлите на розова хималајска сол за здравје, а доколку навистина сакате, можете да ја комбинирате со стандардна морска сол.