ЖивотУбави совети

Прехрамбени производи кои се полни со сол и треба да ги избегнувате

Намалувањето на внесувањето сол може да го намали ризикот од срцеви заболувања за 17 проценти. Сепак, повеќето сол во исхраната не доаѓа од соларникот, туку се крие во прехрамбената храна. Производителите на таква храна додаваат сол не само поради вкусот, туку и за да ја зачуваат свежината, бојата и структурата на храната.

Највеќе сол содржат солените закуски како чипс, сувомеснатото месо, коцките за супа, супите во кеси, саламите, сирењата и готовите сосови. Затоа, таквата храна треба да се јаде во помали количини и да се замени со свежа храна, особено со зеленчук. Конзервираната храна е исто така богата со сол, па затоа е препорачливо да ја исплакнете со вода пред јадење.

Само една лажичка сол помалку на ден може да го намали ризикот од мозочен удар за скоро 25 проценти, покажало британско истражување. Намалувањето на внесувањето сол може да го намали и ризикот од срцеви заболувања за 17 проценти.

Поврзани статии

Back to top button