Помага при дијабетес, го штити срцето, го намалува крвниот притисок – РОТКВИЦА го обновува целото тело
Ротквиците не се најпопуларниот зеленчук, но тие се еден од најздравите. Ротквиците често се користат во готвењето и додаваат остар вкус. Зеленчукот содржи и витамини, минерали и хранливи соединенија кои можат позитивно да влијаат на вашето здравје. Постојат многу различни видови ротквица: црна ротквица, даиконска ротквица, рен и тркалезна ротквица.
Витамини и минерали:
Фолат: Исто така познат како витамин Б, тој ги синтетизира белите / црвените крвни зрнца во коскената срцевина и е од суштинско значење за процесот на создавање ДНК и РНК.
Калиум: Овој минерал го регулира и одржува балансот на течности во телото. Ја поддржува и електричната активност на срцето и функцијата на целиот нервен систем.
Витамин Ц: Витаминот Ц е вклучен во многу важни функции во телото и може да помогне во создавањето на колаген и зајакнување на ѕидовите на крвните садови.
Витамин Б6: Витамин растворлив во вода, познат и како пиридоксин, е потребен за голем број ензимски реакции во телото, главно метаболизам.
Здравствени придобивки од ротквицата
Нутритивниот профил на ротквицата е многу разновиден и нуди широк спектар на хранливи материи кои можат да имаат големо влијание врз здравјето. Од фолати до сулфурни соединенија, ротквиците се насочени кон многу различни аспекти на телото и можат позитивно да придонесат за здрав систем, внатре и надвор.
Еве некои од најдобрите начини на кои ротквиците можат да имаат корист за вашето здравје:
1. Ротквицата помага во варењето на храната
Конзумирањето доволно влакна секој ден (25 g за жени и 30-38 g за мажи) може да спречи запек, рефлукс на киселина и дигестивни нарушувања како што е синдромот на нервозно дебело црево. Ротквиците содржат добра количина на влакна од 1,9 g на 116 g зеленчук. Конзумирањето на една порција ротквица секој ден ќе ви ги обезбеди влакната што ви се потребни за целосно функционирање на дигестивниот систем.
Студијата покажала дека конзумирањето листови од ротквица позитивно влијае на варењето. Ротквиците можат да помогнат и при чир на желудникот со зајакнување на слузницата на желудникот и заштита на другите ткива во цревата.
2. Ротквицата помага во борбата против габата
Candida albicans е една од најчестите габи кои се наоѓаат во човечкото тело. Исто така е еден од најтешките за борба. Прекумерниот раст на кандида може да предизвика вагинални инфекции и орални инфекции. Ротквицата содржи антигабично соединение, RsAFP2, кое се покажало како ефикасно против соеви на бактерии Кандида.
3. Ротквицата помага при дијабетес
Ако имате преддијабетес или проблеми со шеќерот во крвта, консумирањето ротквици може да помогне во регулирањето на шеќерот во крвта и да помогне во спречување на дијабетес тип 2. Овој зеленчук содржи антидијабетични својства кои можат да ја подобрат функцијата на имунолошкиот систем, да го подобрат навлегувањето на гликозата и да го намалат шеќерот во крвта.
Студијата покажа дека ротквиците директно го подобруваат одговорот на инсулин и метаболизмот на гликозата.
4. Ротквицата ја подобрува кожата
Не само што ротквицата е исклучително хидратантна, туку зеленчукот содржи и високо ниво на витамин Ц, витамин за кој се знае дека е многу корисен за кожата. Витаминот Ц ја подобрува еластичноста на кожата помагајќи да се формира колаген, хранлива материја која ја сочинува структурата на кожата, коските и другото сврзно ткиво.
Покрај тоа, се бори со слободните радикали и обезбедува засилена заштита од УВ зраци на кожата. Фолната киселина во ротквицата го намалува оксидативното оштетување, а витаминот Б6 може да го намали стресот, што спречува појава на епидемии и предвремено стареење.
5. Делува многу хидрирачки
Останувањето хидрирано е важно за вашето тело да функционира оптимално. Недостатокот на хидратација може да предизвика лош изглед на кожата, главоболки, чести болести и желба за шеќер. Ротквиците имаат многу висока содржина на вода, 93,5 g на секои 100 g! Речиси е на исто ниво со краставицата, што е 95,2 g на 100 g.
Со вклучување на ротквици во вашите дневни оброци и пиење препорачана количина на вода дневно, ќе се погрижите да ја добиете потребната хидратација.
6. Ротквицата го поддржува здравјето на срцето
Антоцијаните се вид на флавоноиди со антиоксидантни ефекти кои можат да бидат особено корисни за одржување на здравјето на срцето.
Антоцијаните се присутни во ротквиците, кои на црвените ротквици и даваат црвена боја. Храната богата со антоцијани, како што е ротквицата, е поврзана со помал ризик од кардиоваскуларни болести. Оваа храна влијае и на нивото на холестерол, триглицеридите и крвниот притисок.
7. Ротквицата го намалува крвниот притисок
Калиумот има регулаторни својства кои можат да ги балансираат телесните течности. Калиумот има многу позитивно влијание на крвниот притисок и може ефикасно да го намали крвниот притисок до нормално ниво преку функцијата на бубрезите.
Ротквиците содржат умерено високи нивоа на калиум и можат да помогнат во балансирање на крвниот притисок кај оние со хипертензија. Покрај тоа, ротквицата, преку синтеза на колаген, може да ги зајакне ѕидовите на крвните садови и да го намали ризикот од атеросклероза.
8. Ротквицата ја подобрува функцијата на имунитетот
Витаминот Ц во ротквицата може да ја подобри состојбата на кожата, но исто така е витална хранлива материја за поддршка на имунолошкиот систем и за раст и поправка на ткивата. Витаминот Ц е моќен антиоксиданс кој може да помогне да се елиминираат болестите како што се грипот или обичната настинка.