ЖивотУбави совети

НАЈЗДРАВИОТ ПОЈАДОК НА СВЕТОТ

Овесна каша направена од овес од цело зрно, се смета за најздрав појадок во речиси секој дел од нашата планета. Нутриционистите предлагаат да јадете овесна каша секој ден, додека ги менувате додатоците (солени или слатки).

Овесот е едно од најздравите житарки во светот. Денес зборуваме за овесната каша, која нутриционистите ја сметаат за најздрав појадок. Но, ова не е овесна каша како што ја знаеме. Вистинската овесна каша е онаа која се добива со мелење цели овесни зрна. Овесот можете да го најдете во која било продавница или пазар за здрава храна.

Можете да го подготвите така што прво ќе го зготвите, а потоа ќе го мелете (како пченицата), или можете да го оставите цел.

Постојат две варијанти на овој појадок: солена (варен овес, додавате варено јајце, сирење, сланина, павлака, урда, која било комбинација)
Слатка (во варениот овес се додаваат суво грозје, мед, јаболко, цимет, какао)

Еве зошто е добро да го започнете денот секое утро со овој појадок:

1. Ја стимулира функцијата на цревата

Влакната кои се наоѓаат во овесот помагаат за чистење на цревата, промовирајќи здраво варење. Тие, исто така, помагаат да се подобри целокупното здравје на гастроинтестиналниот тракт со тоа што се обезбедува храната да стигне до местото каде што треба да оди за одредено време.

2. Го подобрува здравјето на срцето

Истражувањата ги докажуваат придобивките од овесната каша за здраво срце и намалениот ризик од срцеви заболувања како што е коронарна срцева болест. Антиоксидансите и здравите влакна присутни во овесот го прават овој одличен избор за појадок за оние кои треба да го намалат нивото на лошиот холестерол.

3. Го намалува ризикот од рак на дебелото црево

Беше спроведено истражување на 2 милиони луѓе во Европа, кое покажа дека високото ниво на диетални влакна може да го спречи развојот на рак на дебелото црево. За да ја избегнете оваа непријатна болест, јадете што повеќе овесна каша.

4. Го намалува крвниот притисок

Една студија покажа дека редовното јадење овесна каша за појадок може да има ист ефект како и земањето лекови за висок крвен притисок. Овесната каша, сепак, е само помош за намалување на крвниот притисок и не треба да ги замени лековите.

5. Го регулира шеќерот во крвта

Примарните растворливи влакна во овесот познат како бета глукан делумно се раствораат во вода кога се голтаат, формирајќи густа супстанција во желудникот што има силни здравствени придобивки. Една од основните придобивки на ова влакно е неговата способност да помогне во намалувањето на нивото на шеќер во крвта и намалување на отпорноста на инсулин кај оние со дијабетес тип 2.

6. Помага во регулирање на телесната тежина

Луѓето кои постојано се на диети имаат проблем да ослабат бидејќи постојано чувствуваат глад, па прибегнуваат кон нездрави грицки. Овесната каша создава чувство на ситост во подолг дел од денот, а го чисти телото од токсини. На пример, ако за појадок јадете овесна каша направена од висококвалитетно овесно брашно, нема да бидете гладни до ручекот, кога можете и треба да јадете нешто варено и квалитетно.

Како да се подготви овесна каша:

Купете овес и потопете го преку ноќ во чиста, ладна вода. Наутро, варете го околу 15 до 20 минути додека зрната целосно не се сварат (како кога готвите пченицата). Додадете ги состојките по ваш избор и појадувајте.

Сладок појадок:

Потребно: 1 чаша овес; 1 чаша млеко; 1 лажица мед; 1 кафена лажичка цимет; 2 лажици суво грозје. Ставете сè во сад, покријте и оставете преку ноќ во фрижидер. Наутро ставете го во тавче или тенџере и варете околу 15 минути додека смесата не се згусне и овесот добро не се раствори.

Јадете ја оваа овесна каша со чиста совест бидејќи тоа е најздравиот појадок што можете да си го дозволите.

Поврзани статии

Back to top button