Најбризот рецепт за хумус од сладок компир
Ако сè уште не сте ја откриле привлечноста на хумусот, навистина не знаете што пропуштате.
Во основа, подготовката на овој намаз е многу едноставна, а по желба можете да ја прилагодите текстурата, киселоста и горчината по ваш вкус. Овој скромен намаз се покажа како најсестран избор за подготовка на појадок, со многу сезонски салати. А нашата денешна тема ви го претставува во нова форма, со додаток на сладок компир.
ПОТРЕБНО – за 8 порции:
4 чаши конзервиран наут, исцеден
1 чешне лук
3 лажици таан
¼ лажица свежо исцеден сок од лимон
1/3 чаша екстра девствено маслиново масло
1 мал сладок компир – излупен, исечен и печен
со и бибер
тортиљи, крекери, чипс – по желба
ПОДГОТОВКА:
Во блендер ставете ги наутот, лукот, сосот од таан, сокот од лимон, маслиновото масло и слаткиот компир. Мешајте додека не се добие мазна и изедначена смеса. Зачинете со бибер и сол по вкус. Послужете веднаш со тортиљи, крекери или чипс по желба.
НАПОМЕНА: додадете чили ако сакате зачинети и лути намази.