ЖивотУбави совети
Медитеранска супа од наут: Толку едноставна, а сепак толку совршена!
Медитеранската супа од наут е лесна, ароматична и бистра, богата со (свеж!) лук, што ја прави благата арома на варен наут уште понеодолива, и ги тера вирусите да се повлечат.
Можете да уживате во текот на секоја сезона, а по желба, покрај наутот, можете да додадете и други видови зеленчук. На пример, одличен додаток ќе биде зелен лиснат зеленчук додаден на самиот крај на готвењето, на пример, блитва или спанаќ.
Медитеранска супа од наут
За 8-10 чинии
• 1 кг суров наут
• околу 2 рамни лажички сол
• 1-2 ловорови лисја
• неколку зрна пипер
• 2-3 компири исечкани на коцки
• 2-3 чешниња ситно исечен лук
• неколку лажици маслиново масло
• свеж магдонос
• свежо мелен пипер
- Наутот измијте го, па натопете го да стои во ладна вода преку ноќ.
- По најмалку 6-8 часа, истурете ја водата врз мешунките
во поголем сад и наполнете го до врвот со ладна вода. - Посолете ја водата, додадете ловоров лист и неколку
зрна бибер. Покријте и ставете го наутот да се вари на тивок оган околу 1 час и 30 минути. - Додадете компири исецкани на коцки. Гответе уште половина
час до 45 минути, додека наутот целосно не омекне. - Исклучете го огнот и зачинете ја супата со сецкан лук,
свежо мелен пипер и магдонос, а потоа додадете
неколку лажици маслиново масло.
Послужете и уживајте!