ЖивотУбави совети

Колку често треба да се капат кучињата?

Еден од најголемите сомнежи што ги мачи новите сопственици на кучиња е „колку често треба да го бањам моето куче?“.

Ова е важно прашање, бидејќи проблемот настанува ако премногу често го капете кучето, како и ако тоа го правите премногу ретко. Постојат различни фактори кои можат да влијаат на фреквенцијата на капење кучиња. Работи како должина и тип на крзно, нивоа на активност или други кожни заболувања.

Колку често да се капе куче?

Во просек, повеќето кучиња треба да се капат само еднаш месечно. Ова секако важи за кучињата кои немаат никакви проблеми со кожата, и кои не се видливо валкани. Можете да ги капете поретко од тоа, но не се препорачува тоа да го правите помалку од еднаш во три месеци. Можете да го правите тоа почесто, но не е пожелно да го правите повеќе од еднаш во две недели. Пречестото капење предизвикува иритации на кожата, ја суши и ги отстранува природните масла од крзното на кучето.

Просторот помеѓу еднаш во две недели и еднаш во 3 месеци е доста голем, па затоа еднаш месечно би била најдобрата опција. Еден фактор особено влијае на тоа дали кучето треба почесто да се капе, а тоа е дефинитивно престојот на отворено. Ако вашето куче често останува надвор, трча низ паркот, сака да се тркала во паднати лисја и ползи каде што може, ќе мора почесто да го капете. Ако вашето куче многу е надвор, редовното четкање не само што ќе го спречи прекумерното опаѓање, туку и ќе ја отстрани целата нечистотија од влакната. Исто така, на кучињата кои многу се митарат за време на сезоната на митарење (пролет/есен) ќе им треба почесто капење.

Поврзани статии

Back to top button