Како да направите растително млеко: Целосен водич за почетници
Како да направите растително млеко е прашање кое го поставуваат сите кои се одлучиле за веганска исхрана или имаат нетолеранција на лактоза.
Постојат многу причини зошто некој се одлучува да консумира растително млеко. Без разлика дали се работи за здравствен проблем (нетолеранција на лактоза) или сте се префрлиле на специјална диета (веганизам, палео), или едноставно сакате да ги пробате овие пијалоци.
Во секој случај, веројатно сте забележале дека билните млека како бадем, соја или овес не се особено евтини. Па, доколку сакате да продолжите да ги консумирате, еве неколку рецепти за најчестите билни млека.
Бадемово млеко
Состојки:
1/2 шолја сурови бадеми (претходно чувани потопени во вода шест часа)
1 1/2 чаши вода
1/2 лажичка екстракт од ванила
1/2 лажичка цимет
1 лажица сурова агава
Начин на подготовка:
Сите состојки ставете ги во блендер.
Блендирајте додека не добиете густа смеса.
Смесата исцедете ја низ газа или многу густа цедалка.
Добиената течност чувајте ја во фрижидер.
Бадемовото млеко може да стои во фрижидер до 36 часа.
Овесно млеко
Состојки:
1 чаша овесна каша
4 чаши вода
прстофат сол
Начин на подготовка:
Во блендер истурете ги овесните снегулки, водата и солта и блендирајте додека не добиете густа смеса.
Се процедува преку газа или цедалка.
Ако течноста е сè уште густа, повторно процедете ја.
Истурете го млекото во тегла и чувајте го во фрижидер.
Овесното млеко може да трае до пет дена.
Добро протресете пред употреба.
НАПОМЕНА: Кога ќе се загрее се згуснува, па се препорачува да се користи ладно.