Како безбедно да се одмрзне месото?
Еве како безбедно да го одмрзнеме месото, а во исто време брзо да го користиме. Со помош на овие совети, можно е да ги постигнеме и двете. Сигурно барем еднаш ви се случило да заборавите да го извадите замрзнатото месо и тој ден да не знаете што да подготвите за ручек. Сепак, можно е да се одмрзне месото и да се чува безбедно и подготвено за брзо готвење. Еве како.
Како безбедно да се одмрзне месото?
Најбезбеден и најдобар начин да се одмрзне месото е да се остави во фрижидер преку ноќ. Морската храна и месото од живина може да останат одмрзнати во фрижидер уште ден-два, додека црвеното месо (говедско, свинско, јагнешко) одмрзнато во фрижидер може да остане до пет дена. А кои се другите безбедни методи?
Микробранова печка
Овој метод е идеален за помали парчиња месо, како пилешко. Во микробранова печка, месото се топи во просек за 10 минути.
Ладна вода
Без микробранова печка, чувањето на месото во ладна вода може да го забрза процесот на одмрзнување. Ставете го местото во најлонска кеса, добро затворете го и потопете го во сад со ладна вода. Променете ја водата на секои 30 минути.
Дали може да се користи замрзнатото месо?
Верувале или не, сосема е безбедно да се готви или пржи замрзнато месо. Единственото нешто што ќе ви треба е повеќе време (50% повеќе). Избегнувајте да готвите замрзнато месо на тивок оган бидејќи ќе се одмрзне предолго и може да биде небезбедно за консумирање.