Зошто е корисно да се јаде ѓумбир?
Ѓумбирот е слатко-зачинет корен – роднина на куркумата и галангалот – кој се користи илјадници години за збогатување на исхраната со специфичен вкус, но влијае и на здравјето. Еве зошто (и како) да станете вообичаена храна во вашата кујна.
Ѓумбирот е една од најмоќните антиинфламаторни намирници на планетата. Долгата листа на позитивни својства на ова растение вклучува поддршка за имунитетот и здравјето на срцето, подобрување на нивото на шеќер во крвта и липидниот статус, одржување на здрава телесна тежина, па дури и намален ризик од рак.
Потврдено е и дека го намалува гадењето, особено за време на бременоста, благодарение на состојката gingerol. (Се претпоставува дека е одговорен и за неканцерогените и антиинфламаторните својства на ѓумбирот.) Другите состојки, шогаолот и гомеролот, ги намалуваат воспалителните процеси и делуваат против болки. Истражувањата потврдија дека додатоците од ѓумбир можат да ги ублажат менструалните грчеви, а мала студија спроведена од Универзитетот во Џорџија покажа дека секојдневното консумирање корен од ѓумбир делува против воспаление на мускулите.
Колку ѓумбир треба да консумира дневно?
Ѓумбирот е многу јак, затоа е доволна мала количина. Започнете со половина лажичка рендан свеж ѓумбир по оброк. Без разлика дали го земате во свежа форма поради неговите лековити својства, или сте заинтересирани да го земате во форма на додаток, консултирајте се со лекар или нутриционист за да ја одредите соодветната доза.