Зимски куглоф со бело вино – вкус на кој нема да можете да одолеете!
Куглоф со варено вино е идеално задоволство за овој период од годината. Има феноменален вкус и се подготвува за помалку од еден училишен час. Самата подготовка е едноставна и трае од 10 до 15 минути. Намирници? Сигурно ги имате дома.
Потребни состојки:
- 4 јајца
- 270 гр шеќер
- малку рендана кора од лимон (половина лажица)
- трошки од леб
- Путер за подмачкување
- 350мл бело вино
- 20мл сок од лимон
- 40мл сок од портокал
- цимет, каранфилче и кора од портокал, по вкус, за варење на виното
Подготовка:
Поделете ги жолчките и белките. Во жолчките додадете шеќер, кора од лимон и промешајте. Кога жолчките се добро изматени, изматете ги белките (на кои ќе додадете 70 грама шеќер) во цврст снег. Додадете ги изматените белки во мешавината од жолчки и шеќер и мешајте, лесно, со миксер за храна. Калапот од куглоф добро намастете го со путер и посипете со лебни трошки, за да не се залепи тестото. Ставете го куглофот во загреана рерна на 180 степени и печете го 30 минути. Во меѓувреме, сварете го белото вино со 100 грама шеќер и зачини по вкус. Кога ќе се испече куглофот (и откако ќе го одделите парчето за деца), посипете го со вареното вино. Кога добро ќе се олади, исечете го на парчиња.