ЖивотУбави совети

За подобар вид и силна крв – подгответе блитва на овој начин (рецепт)

Блитвата е растение кое поради своите посебни својства треба да се јаде барем неколку пати месечно.

Домаќинките често грешат поради недоволно знаење и сметаат дека блитвата со здебелено стебло е стара и дрвенеста и не е за употреба. Но, напротив, тоа сочно, густо и месесто стебленце се пече и се готви.

Блитвата е многу корисно и здраво растително растение и се одгледува поради неговите исклучително хранливи лисја.

Според листовите доста личи на цвекло, само што блитвата има витамини во листовите, а не во коренскиот дел. Како да се засади блитва? Може да се сее од февруари до јуни, семето се сее во редови до длабочина од 3 см. Ако сте го посеале густо, слободно можете да го пресадите.
Листовите можете да ги исечете и собирате во текот на целата година, без да ги извадите корените. Нови лисја ќе растат од корените. Кога ќе ги берете листовите, тие не можат долго да останат свежи, а потоа најдобро е да ја замрзнете блитвата.
Исклучително е делотворна за подигање на имунитетот, а е и совршен диуретик. Таа е идеална храна за одржување на телесната тежина, а во таа смисла е најдобрата блитва со компир и сок од лимон, бидејќи на нашиот организам му обезбедува големи количини на витамин Ц. Освен што е богат со витамин Ц, содржи и витамин Б, магнезиум, железо, калиум, калциум и манган, а има и голема количина на протеини, целулоза и јаглени хидрати и растителни масла. Целулозните целулозни влакна се важни за исхраната бидејќи го врзуваат вишокот вода и сите токсични состојки, исто така го забрзуваат минувањето на храната низ цревата и ги елиминираат дигестивните проблеми.

Ја зајакнува крвта делувајќи на формирање на црвени крвни зрнца, а со додавање на магдонос ја чисти крвта и го забрзува излачувањето на урината, ги штити слузокожата на телото и ги зајакнува нашите коски.

Овој зелен зеленчук е исклучителен природен антибиотик, а како народен лек може да се користи за облоги на рани со лисја, а за лекување на мочниот меур и бубрезите се дава лесна супа од блитва. Добар е и за очите, како и морковите, бидејќи содржи витамин А и лутеин, кои го намалуваат ризикот од болести на очите, како што е катаракта.

Општа препорака за секоја домаќинка е барем еднаш неделно да подготвува блитва со компири на менито. Содржи најмалку 13 различни антиоксиданси, многу е честа појава на менито на дијабетичарите, поради високиот процент на влакна кои не предизвикуваат големи и нагли покачувања на шеќерот во крвта. Многу луѓе сакаат зеленчук затоа што се нискокалорични и вредна храна. Многу е заситувачки бидејќи долго се задржува во органите за варење, доволно е секој ден да внесувате околу 200 грама од овој зелен лековит зеленчук.

Рецепт за блитва со компири
Пред подготовка, свежата блитва добро измијте ја за да се отстранат остатоците од почвата. Исечете го дното – корените. Дрвото и листовите со текот на времето се варат различно, па одвојте го стеблото од листовите со остар нож и оставете го да се готви неколку минути пред листовите. При подготовка на пити, истовремено се готват стебленца и листови.

– 1 кг блитва

– 4 мали компири

– од 4 до 5 чешниња лук

– 250 мл маслиново масло

– сол

Подготовка:

Лукот ситно исечкајте го, со додавање на маслиново масло, за подобар вкус направете го тоа барем 1 час пред да направите јадење како блитва со компири. Измијте ги компирите, излупете ги и исечете ги на коцки и ставете ги во солена вода и сварете ги. Измијте ја блитвата добро како што објаснивме и исечете ја дршката. Потоа исечете ги листовите на сантиметар. Кога компирите ќе бидат готови, извадете ги со лажица и во истата вода ставете ја исечената блитва да се свари.

Гответе околу 7 минути. Кога ќе поминат 7 минути, процедете го и прелијте го со ладна вода, бојата ќе остане изразито зелена. Ставете ја тавата на шпорет и прелијте го лукот со маслиновото масло кое претходно сте го подготвиле. По една минута пржење додајте ги компирите и добро исцедената блитва. Промешајте ги и пржете околу две минути за да се измешаат вкусовите. Пријатно!

Поврзани статии

Back to top button