Дали загревањето на веќе подготвена храна е штетно?
Зелениот лиснат зеленчук содржи нитрити, кои стануваат канцерогени при повторен термички третман.
Дали затоплување на храна е штетно?
Знаеме дека компирите и спанаќот не треба да се затоплуваат, бидејќи многумина тврдат дека се отровни. Дали е ова вистина и што правиме со тоа што го готвиме за два или три дена однапред?
Секогаш кога е можно, треба да избегнуваме повторно загревање на веќе подготвениот оброк. Тука постојат исклучоци, како зелен лиснат и темно зелен зеленчук, риба и печурки кои не треба никогаш да се подгреваат.
Затоа, јадете спанаќ свеж или топлотно третиран во текот на денот (на собна температура).
Компирите најдобро е да се јадат ладни, односно, кога се создава посебен вид на скроб, тоа е корисно за дигестивниот тракт.
Сите јадења останати од оброкот треба да се спакуваат соодветно. Постојат специјални вакуумски пакувања, од кои се добива кислород од прехранбените производи.