ЖивотУбави совети

Велигденска торта со двојно чоколадо!

Има ли нешто подобро од чоколадна торта? Да! Торта со двојно чоколадо. Може ли некој да му одолее на овој десерт? Погледнете го рецептот и за Велигден подгответе супер вкусна торта.

Потребни состојки за двојна чоколадна торта:

темно чоколадо – 200 грама

млечно чоколадо – 100 грама

маргарин – 200 грама

јајца – 4

шеќер – 200 грама

брашно – 150 грама

прашок за пециво – 1 лажица

сецкани ореви – 200 грама

млеко – 75 мл

слатка павлака – 50 мл

темно чоколадо – 90 грама

млечно чоколадо – 30 грама

Начин на подготовка:

Растопете го маргаринот со 200 гр црно чоколадо и 100 гр млечно чоколадо.

Изматете ги јајцата со шеќер. Додадете растопено чоколадо и мешајте додека не се соедини. Додадете брашно, прашок за пециво и сецкани ореви и измешајте сè заедно.

Подмачкајте калап од 22 см со путер и поставете го со хартија за печење. Истурете ја масата во калапот. Потоа ставете го калапот во рерна загреана на 175 ° C и печете 30 минути.

Кога тестото ќе се испече, оставете го да се излади. Во меѓувреме, подгответе го преливот со варење на млекото со павлака и додавање 90 гр темно и 30 гр млечно чоколадо. Потоа, тргнете го тенџерето од шпоретот и мешајте додека чоколадото целосно не се стопи.

Кога тестото се олади, извадете го од калапот, истурете го преливот рамномерно и оставете го да отстои.

Поврзани статии

Back to top button