ЖивотУбави совети

Вегански намаз од сусам, за појадок или вечера!

Хумусот од сусам е совршен додаток на разни солени деликатеси, од сендвичи, преку крекери и тост, а еве како се прави.

Хумусот е традиционален ориентален намаз кој стана популарен низ целиот свет во последните неколку години. Основата на секој рецепт е наутот, а има безброј варијации на темата.

Хумусот е особено популарен во веганската кујна. За онаа со сусам се одлучивме денес, а како се прави ќе дознаете во продолжение.

Хумус од сусам
Подготовка на наут

1/2 чаша сушен наут (120 g) претходно натопен во вода преку ноќ (околу 8 часа)
1,5 чаши вода
1/2 лажичка сода бикарбона

Други состојки

3 лажици сусам
4 лажички маслиново масло
1 лажичка лук во прав или 4 сечкани чешниња лук
2 лажички сок од лимон
1 лажичка куркума
сол и бибер по вкус
сушен магдонос, црвен пипер

Начин на подготовка
1. Наутот кој претходно сте го потопиле во вода, измијте го.
2. Добро се цеди и се додава во шерпа. Се прелива со 1,5 шолји вода.
3. Во водата се додава половина лажичка сол, прстофат сода бикарбона и се остава да се готви на средна температура околу 15 минути.
4. Со вилушка проверете дали наутот е сварен. Тие треба да бидат толку меки, лесни за блендирање.
5. Додека се вари наутот, во ненамастена тава истурете го сусамот и пропржете го со постојано мешање додека не порумени. Се трга на страна да се излади.
6. Изладениот сусам истурете го во блендер и блендирајте додека не добиете фина структура.
7. Додадете лук, сок од лимон, маслиново масло, куркума, сол, бибер и црвен пипер и повторно изблендирајте.
8. Потоа во смесата се додава наутот и се блендира додека не се добие густа смеса.
9. На крај, додадете го магдоносот и зачинете ако е потребно. Вашиот хумус е подготвен!

Поврзани статии

Back to top button