Брз рецепт за чоколадни колачиња со ѓумбир
Од рецептите на нашите баби до модерни рецепти кои можете да ги најдете на Интернет – чоколадните колачиња генерално ги има во милиони варијанти. Значи, повторно, ако сакате нешто што е лесно да се подготви и уште полесно да се изеде, вие сте на вистинското место. Денеска ви го откриваме рецептот за неодоливи чоколадни колачиња со ѓумбир.
Потребни состојки:
1 и пол шолја брашно
1 лажица какао во прав
1 лажичка сода бикарбона
1 лажичка мелен цимет
½ лажичка мелен ѓумбир
½ лажичка сол
¼ лажичка мелено каранфилче
¼ лажичка морско оревче
½ чаши путер, растопен на собна температура
1 лажица свежо рендан ѓумбир
½ чаша кафеав шеќер
¼ чаша јаворов сируп
½ чаша чоколадни топчиња
бел шеќер по потреба
Во сад со средна големина измешајте ги брашното, какаото во прав, сода бикарбоната, циметот, мелениот ѓумбир, солта, каранфилчето и морското оревче. Од друг сад, измешајте ги путерот и свежиот ѓумбир со електричен миксер. Додадете кафеав шеќер во смесата и мешајте уште 3 минути. Потоа истурете го сирупот и измешајте со средна брзина.
По неколку минути, додадете ја претходната сува смеса и измешајте се. Истурете ги парчињата чоколадни топчиња и измешајте. Оставете го тестото да отстои околу 15 минути. Загрејте ја рерната на 250 степени за ова време. Обложете го листот за печење со хартија за печење. Од тестото формирајте топчиња, а потоа секое извалкајте го во шеќер. Ставете ги топчињата на плех и печете ги околу 10 минути.