ЖивотУбави совети

Брза веганска чоколадна торта без глутен и без печење!

Брзата веганска чоколадна торта без глутен е толку вкусна и кремаста што сите ќе ја обожаваат.

Како што сме навикнати, веганската кујна е сè само не монотона и невкусна. Како што има грст солени деликатеси во кои уживаме, така има многу слатки деликатеси кои се многу вкусни и покрај тоа што не содржат храна од животинско потекло. А за денес се одлучивме за чоколадна торта која се прави многу лесно и брзо, а вкусот е фантастичен.

Потребни состојки:

Пандишпан:
3 чаши бадемово брашно
2 чаши исчистени и натопени урми
3/4 шолја какао во прав
1/4 чаша јаворов сируп
1 лажица сок од лимон
прстофат сол
1 лажица екстракт од ванила
1/8 лажица црн пипер

Прелив:

1/2 чаша кокосово масло, стопено
1/4 чаша какао во прав
3 лажици јаворов сируп
1 лажица екстракт од ванила

Подготовка:

Сите состојки за пандишпанот ставете ги во блендер и блендирајте додека не добиете густа, сплотена смеса.
Префрлете ја смесата во тркалезен плех и рамномерно распоредете. Оставете во фрижидер додека не го подготвите преливот.
Истурете ги сите состојки за преливот во стаклен сад и добро измешајте со вилушка.
Извадете ја тортата од фрижидер и рамномерно намачкајте го чоколадниот прелив. На крајот, можете да додадете овошје, чоколадни трошки или други адитиви по вкус.
Вратете ја тортата во фрижидер и оставете да отстои најмалку два часа.
Тортата можете да ја послужите со вегански сладолед од ванила, вегански шлаг или сезонско овошје.

Поврзани статии

Back to top button