Џем од костени: Совршен брз и лесен рецепт
Ништо не се поврзува со есента како мирисот на свежо печени костени.
Доколку уживате во нивниот мирис и вкус, веруваме дека ќе ви се допадне нашиот рецепт денес.
Џемот од костен ќе стане еден од слатките кои со задоволство ќе ги јадете со палачинки или бисквити.
Потребни состојки:
500 гр. варени костени
500 мл вода
200 грама шеќер
Подготовка: Костените прелијте ги со ладна вода и варете ги 15 минути, а потоа излупете ги. Потоа додадете 500 мл вода. На крај додадете го шеќерот и динстајте 40-45 минути додека не ја впијат речиси целата вода. Потоа ставете ги костените во блендер за да добиете меко пире.
Пирето повторно се става на оган и се остава да се карамелизира на многу ниска температура, убаво мешајќи 10-15 минути. Во тој момент ја тестирате и проценувате текстурата која треба да биде кремаста, карамелизирана и густа.
Ако е многу меко и суво, додадете малку вода и варете уште малку додека смесата не стане конзистентна.
Потоа префрлете го џемот во стерилни стаклени тегли, оставајќи 1 см од работ. Покријте со капак и оставете да се излади наопаку. Џемот од костен е готов.
Доколку сакате џемот да го чувате во витрина во текот на зимата, потребно е да ги пастеризирате теглите, готвејќи ги добро затворени во тенџере полно со вода најмалку 30 минути.
По отворањето, џемот мора да се чува во фрижидер и да се конзумира во рок од 10 дена.