ЖивотУбави совети

Јадете ли повеќе и вие на нервна база?

Дали сте преокупирани од емоционални причини? За среќа, многу е лесно да дознаете. Др. Роџер Гулд, автор на книгата “Се намалува себеси”, вели дека постојат одредени симптоми и знаци кои можат да ви го откријат ова. Ако некоја од следните изјави важи за вас, тогаш имате проблеми со емоционална глад:

1. Одеднаш станувате гладни.

2. Јадете одредени видови храна – генерално нездрава храна.
Желбата за одредена, обично нездрава храна е знак на емоционален глад.

3. Емоционалната глад треба веднаш да се исполни.

4. Вашата глад е обично придружена со чувство на анксиозност.

5. Вашите навики во исхраната вклучуваат несвесно хранење – одеднаш се наоѓате со лажица полна сладолед пред вас.
Кога јадете од физички причини, обично размислувате за тоа што ќе јадете. Ако се фаќате себеси толку многу што јадете нешто, веројатно јадете од емоционални причини.

6. Не престанувате да јадете – сакате да уживате во вкусот на храната.

7. Вашата глад не доаѓа од стомакот – Сакате да го почувствувате вкусот на одредени видови храна во вашата уста или не можете да престанете да размислувате за некоја храна.
Ова е обично знак на емоционална глад. Физичката глад е среќна што може да добие што и да е потребно за јадење, додека емоционалниот глад е фокусиран на одреден вкус.

8. Откако ќе се најадете, чувствувате чувство на вина.
Вие не треба да се чувствувате виновни затоа што сте го хранеле вашето тело. Ако се чувствувате виновни после јадење, веројатно знаете дека не јадете за да ја задоволите физичката глад.

 

Поврзани статии

Back to top button