ЖивотУбави совети

Со директорот на белодробната детска болница “Козле” зборуваме за алергиски брохит

Алергиски бронхит – Специфичен проблем кој ги загрижува сите родители и досадната кашлица трае со месеци, затоа да помогнеме и да објасниме од што може да биде предизвикана и како и на кој начин да ја третираме соодветно. Со развојот на цивилизацијата, сè повеќе се соочувамe со нови, досега непознати болести. За дијагнозата на “Алергија” е познато одамна и се знаше многу малку, но сега оваа болест е добро позната. За жал, на болеста честопати се подложни децата. Алергиски бронхитис е распространет кај деца. Ако кај вашето дете е дијагностицирана алергија од страна на специјалист треба веднаш да започнете да го третирате ова дете, болеста е подмолна и може да создаде многу компликации, па дури и да се развие во астма.

Што ја предизвикува оваа болест?

Причината за алергиски бронхитис е воспаление на дишните патишта предизвикани од алергии. Нападот може да биде предизвикан од алергени (храна, растенија,  полен, животински влакна или плунка, домашни хемикалии,делови од мебел , теписони одредени материјали  итн.) Или вируси. Понекогаш појавата на алергискиот бронхитис може да биде предизвикана од  лекови и вакцини и еден интересен ефект од студ. Не е можно да се предвиди однесувањето на имунолошкиот систем кај децата, бидејќи болеста може да биде фатена од секое дете. Постои серизна  бронхитична кашлица што значи дека нервните завршетоци во белите дробови се изиритирани и реакцијата е присатна.

Податоците за природата на болеста анамнезата  помагаат успешно. Со таков бронхитис, родителите ќе ги насочат главните напори за лекување на оваа алергиска реакција.

Кои се симптомите?

Симптомите се слични на обичниот бронхитис со алергиски реакции.Во повеќето случаи тие деца се нервозни со постоење на  слабост и прекумерно потење.

  • Нормална или малку покачена температура проследена со чести напади на кашлица. Обично нападни напади на кашлица кај деца се јавуваат ноќе а со нив, детето може да страда и од несоница.
  • Еден од симболите на претстојниот бронхитис – иритации на назофаринксот.
  • За време на нападот во бронхиите, целата густа и леплива мукозна секреција ја едематизира мембрана на дишните патишта и се јавува тешка кашлица која може да биде придружена и со напад на астма.
  • Најчестите алергени се домашна прашина и печурка или габа. Понекогаш реакцијата може да се јави од мирис на чад, ако возрасен пуши во затворен простор. Кога детето е вон својот дом, симптомите целосно исчезнуваат.
  • Воспоставувањето на теоријата за постоење на ова заболување е влажното крколиво дишење. Истотака бројот на еозинофилите содржани во крвта бележат зголемување на ниво од дваесет и пет до триесет проценти.
  • Влошување на алергискиот бронхит често се јавува во текот на зимата. Времетраењето на влошувањето е различно, понекогаш се потребни неколку часа, но во некои случаи може да поминат и месеци.

Како да се третира овој тип на болест?

За да се ослободи од постојаните напади, неопходно е да се утврди што предизвикува алергии кај децата. Децата треба да бидат прикажани од страна на експерти веднаш штом ги забележите првите симптоми на бронхитис. Немојте да ја поставувате терапијата сами. Успехот на третманот зависи првенствено од точната дијагноза од страна на лекарот.Лекарот назначува соодветен третман за алергиски бронхитис, се препорачуваат  експекторати, антихистаминици и антиинфламаторни лекови. Ако не е јасна дистинкцијата што ја предизвикува алергиската реакција, треба да се земе полна крв и да се направи прецизирање на соодветен алерген кој е одговорен за постоењето на алергискиот бронхитис. Комплексен, долг и редовен третман кој ќе доведе до победа над болеста. Исто така физиотерапијата го стимулира заздравувањето и зрачењето со ултравиолетови зраци. Ваквите методи придонесуваат за развој и раст на имунитетот на детето. Зависно до сезоната,благопријатно е  сонцето, водата, свеж воздух кои позитивно влијаат врз состојбата на пациентот. За предшколите деца и учениците се препорачуваат терапевтски вежби при настава а и за  деца на возраст од три години и во градинките исто така.Се применува  фито терапија и акупунктура, но мора да биде назначена од лекар. Независен третман на болеста, вклучувајќи го и традиционалниот начин, само може да ги намали симптомите, па затоа не ја забораваме помошта на овие експертите во секој случај!

Како да му олесниме на детето со овој проблем?

Го менувате начинот на живот на детето поради постоење на овој подмолен алергискиот детски бронхитис, важно е детето да ја следи рутината. Еден од главните начини за лекување на слузта е така што пациентот често треба да конзумира  вода и други течности.

Ефикасен метод е инхалирање на билен чај. Во акутната фаза на појава на алергискиот бронхитис потребно е да третманот биде во домашни услови. Не заборавајте дека треба  редовно да ја проветрувате просторијата, на детето му треба свеж и  влажен воздух.

Топла облога пред спиење може да помогне на детето за полесно дишење  и да му дозволи мирно  спиење. Ако родителите на детето пушат, овие лоши навики треба да се напуштат зошто треба да знаат дека тутунот предизвикува иритација на мукозните мембрани а со тоа и се потенцира кашлицата кај детето.

Лекарот педијатар дава  специјална диета и форсира земање на витамини што ќе обезбеди дополнителна помош за пациентот. Задолжително  е исто така да почесто се влажни воздухот во домот. Доколку дојде до комплицирање на самиот проблем се препорачува земање на антихистаминици и кортикостероидна заштита исто така и прецизно утврдување на типот на алергенот кој го предизвикува ова подмолно заболување.

Запомнете, здравјето на вашите деца е во вашите раце

Др.Ангелчо Андоновски – Директор на детската болницата Козле за белодробни заболувања

Поврзани статии

Back to top button