Од насУбави муабети

После седум годишна врска пеперутките исчезнуваат, но љубовта не!

Добри седум години јас сум во врска. Секој ден на социјалните мрежи гледам како се презентира дека кога си во врска со човекот на твојот живот значи дека пеперутките во твојот стомак ќе бидат постојано присутни. Многу луѓе веруваат дека љубовта е вистинска само ако секојпат кога партенрот ќе влезе во собата срцето ќе затропа побрзо, колената ќе заиграат, секоја вечер со насмевка ќе заспиваат прегранити..

Морам да ви кажам дека воопшто не е така! Барем не за мене …

Веднаш штом ќе почнете да живеете заедно, пеперутки исчезнуваат. Вашето срце повеќе не се забрзува секој пат кога ќе го видите. Наместо тоа, сè се смирува. Кога сте во истата соба со него, се чувствувате мирно и сигурно.

Кога се гушкате со него, вашето срце полека тропа, а звукот на неговото дишење ве утешува и заспива. Вие веќе не сте на рингишпилотт на чувствата, туку дома.

Вие не спиете повеќе прегрнати и со испреплетени екстремитети. Наместо тоа, удобно спиете еден крај од друг, многу често се свртувате кон спротивната страна. Сепак, секоја ноќ се фаќате себеси како се припојувате кон него или ја милувате неговата коса додека спиете.

Има многу ноќи кога мојот поспан дечко во сон ја шири раката кон мојата страна од креветот или само ме повлекува кон него како дете кое ја повлекува и бара во креветот сонливо плишаната играчка. Сега јас сум негова удобност, сигурност и мир.

Во раните утрински часови, кога целиот свет е мрачен и поспан, јас легнувам на неговите гради, вдишувам од неговиот мирис пред повторно да се впуштам во сонот.

Бакнежи повеќе не се толку страсни и романтични како што беа порано. Но, сега има нешто повеќе. Има ладни бакнежи од сладолед, лепливи бакнежи од еурокремот за време на појадокот. Исто така има и “одам на работа” бакнежи и “само уште еден за да ме држи цел ден” бакнеж.

Постојат поспани утрински бакнежи кои ќе ве расонат подобар од алармот. Дали има подобар начин да го започнете денот со усна на усните?

Се уште има бакнежи за добра ноќ, бакнежи кои велат: “Среќен сум што те сакам тебе, а не некоја друга”, или “е вака до 101 и назад”. Исто така, постојат кратки бакнежи во личен интерес. Кога насекаде околу вас е гужва и галама, се потпирате еден на друг, барајќи се себе си, се наоѓате еден со друг.

Си ја цените слободата и заедно станувате слободни еден кон друг. Се познавате подобро од што ве познаваат вашите родители.

Ние не испраќате повеќе пораки во кои ја докажуваме својата љубов еден кон друг во секое време. Љубовта е сега имплицирана.

Од романтични љубовни испади, сега напредуваме до ниво на внатрешни животни шеги што ги градиме заедно. Ние ги разменуваме меѓусебните погледи на чудо, огорченост, јавна радост – го имаме нашиот мал свет однадвор.

Врската не е бајка. Таа не е огномет и фанфари. Тоа ќе исчезне по самиот почеток…

Наместо тоа, врската е мирен ритам на љубовта и грижата. Таа не е оган што ти ја гори и пржи душата, туку факел што те грее додека си удобно сместен и тонеш во сон.

И јас го сакам тоа.

Поврзани статии

Back to top button