ЖивотУбави совети

Од кога до кога жените имаат јајцеклетки?

Јајниците се мали, овални жлезди лоцирани на двете страни на матката. Тие произведуваат и складираат јајце клетки и произведуваат хормони кои го контролираат менструалниот циклус и бременоста.

За време на овулацијата, еден од јајниците ослободува јајце клетки. Ако спермата ја оплоди оваа јајце клетка, настанува бременост.

Јајниците продолжуваат да ослободуваат по едно јајце секој менструален циклус додека не дојде до менопаузата. За време на менопаузата, јајниците престануваат да произведуваат јајце клетки.

Понекогаш јајниците може да ослободат повеќе од една јајце клетка (ова може да доведе до повеќекратна бременост). Секоја жена е родена со сите јајце клетки што некогаш ќе ги има во својот живот.

Јајниците играат главна улога и во менструацијата и во зачнувањето. Тие произведуваат јајца потребни за оплодување и произведуваат хормони естроген и прогестерон. Јајниците ослободува јајце околу средината на менструалниот циклус (околу 14-тиот ден од 28-дневниот циклус) во процес наречен овулација.

Секој од јајниците има илјадници фоликули на јајниците. Фоликулите на јајниците се мали кесички во јајниците кои содржат незрели јајце клетки. Секој месец, помеѓу шестиот и 14-тиот ден од менструалниот циклус, фоликуло-стимулирачкиот хормон предизвикува созревање на фоликулите во еден од јајниците. Околу 14-тиот ден од менструалниот циклус, ненадеен скок во нивото на лутеинизирачкиот хормон предизвикува јајниците да ослободува јајце клетка (овулација).

Јајце клетка го започнува своето патување низ тесна, шуплива структура наречена фалопиева цевка до матката. Како што јајцето патува низ фалопиевата цевка, нивото на прогестерон се зголемува, што помага да се подготви слузницата на матката за бременост.

Јајниците произведуваат естроген и прогестерон. Овие хормони играат важна улога во репродуктивниот развој и менструацијата. Производството на естроген е највисоко во првата половина од менструалниот циклус пред овулацијата. Прогестеронот се зголемува во втората половина од циклусот за да ја подготви матката за оплодена јајце клетка доколку дојде до зачнување.

Празниот фоликул оставен во јајниците по овулацијата е познат како жолто тело. Оваа структура ги ослободува хормоните естроген (во помала количина) и прогестерон (во поголема количина). Овие хормони потоа ја подготвуваат слузницата на матката за можна бременост – во случај неодамна ослободената јајце клетка да биде оплодена.

Доколку ослободеното јајце не се оплоди, жолтото тело се распаѓа, со што се запира лачењето на естроген и прогестерон. Сега кога овие хормони повеќе не се присутни, слузницата на матката почнува да се распаѓа и се исфрла од телото преку менструацијата. Потоа повторно започнува друг циклус.

Ако ослободеното јајце е оплодено, жолтото тело останува функционално и продолжува да лачи естроген и прогестерон; Ова му овозможува на ембрионот да се всади во слузницата на матката и да формира плацента. Оттука, фетусот почнува да се развива.

И покрај длабоките промени во бројот и квалитетот на фоликулите во текот на третата и четвртата деценија од животот, процесот на стареење на јајниците останува главно незабележан. Настаните кои можат многу лесно да се препознаат се неправилни менструации и менопауза. Почетокот на опаѓање на плодноста и последователното губење на природната плодност – изгубената способност да се создаде одржлива тековна бременост што води до раѓање на дете – не може директно да се препознае на индивидуална основа.

Првиот суптилен клинички знак за напредок во процесот на репродуктивно стареење е скратување на должината на менструалниот циклус за 2 или 3 дена. Само кога менструалните циклуси стануваат неправилни, жените обично прво ги забележуваат знаците на континуиран пад на бројот на фоликули.

Недоволната достапност на фоликулите доведува до зголемување на фреквенцијата на продолжени циклуси или пропуштени периоди, па дури и долги интервали на прекин на циклусот.

Поврзани статии

Back to top button