Овие 4 работи никогаш не смеете да ги чувате под мијалник
Просторот под кујнскиот мијалник можеби изгледа како паметно место за сокривање на одредени предмети, но не е паметно да складирате било што на тие места. Темните и често влажните услови можат да бидат погодни за раст на мувлата што може да уништи одредени работи. marthastewart.com има листа на предмети кои професионалците за чистење велат дека никогаш не треба да ги чувате во кабинетот под мијалникот.
Што не треба да чувате под мијалникот?
Има смисла да се користи просторот под кујнскиот мијалник за различни предмети што не се вклопуваат никаде на друго место – како кеси за ѓубре и дополнителни средства за чистење. Сепак, одредени работи никогаш не треба да се складираат на овој простор.
1. Мали кујнски апарати
Најдобро е да ги ставите тенџерињата, шпоретот под притисок и блендерот во друг кујнски шкаф, бидејќи може да се оштетат од влага или протекување од цевките. Ако немате простор во плакарот, ќе работи и плакарот во гаражата, оставата, чајната кујна или подрумот.
2. Производи од хартија
Можеби изгледа дека просторот под вашиот мијалник ќе биде одлично место за чување хартиени крпи, хартиени кеси или салфетки, но исто како и електрониката, овие производи се изложени на ризик да бидат уништени од влага. Ако имате оставата, чајната кујна, плакарот за перење или полица во гаражата, треба да се одлучите да ги чувате вишокот хартиени производи таму.
3. Средства за чистење
Производите за чистење всушност се добри за складирање под мијалникот, но само ако немате деца во куќата. „Овие средства треба да се чуваат подалеку од деца“.
Дури и да се природни производи, може да им наштетат на малите деца и домашните миленици. Најдобро е да ги чувате во гаража или бања на високи полици или затворени кабинети.
4. Кромид или компир
Можеби сте пораснале во домаќинство каде што чувањето кромид и компири под мијалникот било норма, но просторот под кујнскиот мијалник не е место за намирници. Наместо тоа, овие расипливи намирници треба да се чуваат на суво, темно и ладно место.