ЖивотУбави совети

Ова растение треба секој да го има во својот дом!

Собните растенија обично ги одгледуваме за да гледаме зеленило од нивните лисја, да гледаме убави цветови заборавајќи дека е студена зима или мрачна есен.

Постојат растенија кои не се само убави, туку и поседуваат низа корисни својства. Благодарение на овие карактеристики, тие значително ја подобруваат микроклимата во нашиот дом. Еден од нив е прекрасниот Хлорофитум.

Ова растение нема голема побарувачка и можете да го држите на светло или во сенка. Кога е поставен на светло место, Хлорофитумот станува се посветол со времето, листовите му се како исцртани, додека доколку го поставите во темен дел од домот лентите на листовите постепено потемнуваат.

Хлорофитумот има можност активно да го прочистува воздухот во просторијата. Многу ефикасно ги неутрализира супстанциите штетни за човечкото тело, како што се фенол, бензен, формалдехид…

Ги апсорбира издувните гасови многу ефикасно. Затоа, ова растение е едноставно од суштинско значење за секој што живее на приземје, прв и втор кат.

 Хлорофитумот е исто така неопходен во кујната заради неговата способност активно да апсорбира јаглерод моноксид.

Ова растение е неизбежно во домовите на оние што пушат затоа што го неутрализира чадот од тутун.

Ова собно растение има изразен антимикробен и антибактериски ефект.

Сите ние поминуваме голем дел од животот токму во домот и затоа е важно во домот да создадеме удобни услови за живот. Чистиот воздух без штетни материи е основа на здравјето и затоа треба да одгледуваме Хлорофитум, кој ни го дала Мајка Природа, за да го прочистиме воздухот.

 

 

Поврзани статии

Back to top button