ЖивотУбави совети

Манипулаторите и нарцисите често зрачат со шарм и харизма – еве како да ја избегнете нивната мамка!

Манипулаторите и нарцисите имаат необјаснив шарм кој најчесто служи како мамка. На почетокот врската со нив е слатка и речиси нереална, но со тек на време тие ја симнуваат маската и го покажуваат вистинското лице. Тие немилосрдно ги поместуваат туѓите граници и користат други луѓе за да ги постигнат своите лични цели.

Според нивните физички карактеристики, манипулаторите и нарцисите не мора да бидат попривлечни од другите, туку имаат изразена харизма и шарм. Како го постигнуваат тоа? Затоа што си поставиле таква цел – да маѓепсаат, доловуваат и владеат. Не е важно дали се мажи или жени, некои манипулатори знаат како да станат привлечни. Тие се насмевнуваат, брилијантно се шегуваат, делуваат исклучително искрено и сочувствително. Се разбира, сето ова е само маска, но овие луѓе вешто го користат дури и говорот на телото во своја полза. Така што ни нашата потсвест не препознава лаги и манипулации.

Постои таканаречен „ефект на аура“. Кога некоја личност изгледа шармантно и весело, автоматски почнуваме да размислуваме позитивно за него. А манипулаторот со својата имагинарна искреност и мали добри дела го зацврстува ова мислење. Така ја оставаме оваа личност да ни се доближи и со години не можеме да ја забележиме неговата вистинска природа и вистинските намери.

Што користат манипулаторите за да ги контролираат луѓето? Обично тоа е чувство на вина. Тие вешто ги користат сите алатки на сугестија, така што личноста до манипулаторот почнува искрено да мисли дека таа е виновна за се. Почнуваме да се обвинуваме и критикуваме себеси, а несвесно го подигаме манипулаторот, што доведува до пад на самодовербата.
Многу е тешко да се излезе од оваа леплива мрежа. Но, порано или подоцна превезот паѓа од неговите очи. Комплексите на нарциси стануваат забележливи, се појавуваат неговите манипулации. Може да биде многу тешко да ја прекинете врската со ваква личност, но тоа мора да го направите за вашето ментално и духовно здравје.

Слушајте ја вашата интуиција кога новото познанство изгледа како совршена личност за блескање со духовитост и галантност. Еден од знаците е студениот поглед, како и отвореното додворување, кое исто така треба да предупреди, како и пребрзото зближување. Задолжително слушајте што вели за неговата бивша љубов и за деловните партнери, за неговите пријатели. Манипулаторите често зборуваат лошо за нив.

Накратко, ако ви изгледа дека оваа личност манипулира, можеби интуицијата не ве лаже. Не дозволувајте да ви се приближи премногу и внимателно гледајте го секој негов чекор.

Поврзани статии

Back to top button