Крцкави печени колачиња од бадем и чоколадо
Тешко е да се одолее на чоколадните колачиња, особено за време на празници. Ако ја надградиме целата приказна со бадеми и ви ветиме крцкаво искуство, ќе признаете дека едвај ќе чекате да ги пробате. Иако добиената смеса можете да ја испечете веднаш, се препорачува да почекате најмалку 8 часа за колачите да бидат уште повкусни.
ПОТРЕБНО:
½ чашa путер од бадем
¼ чашa путер
½ чашa шеќер
½ чашa кафеав шеќер
2 лажички екстракт од ванила
1 јајце
1 лажица млеко (или овесно млеко)
¾ чашa леќата или оризово брашно
2 лажици бадемово брашно
½ лажичка сол
½ лажичка сода бикарбона
100гр чоколадо
90гр печени и солени бадеми, крупно сецкани
морска сол
ПОДГОТОВКА:
Загрејте ја рерната на 250 степени. Обложете го листот за печење со хартија за печење. Во сад со средна големина измешајте ги со миксер путерот од бадеми, путерот, белиот и кафеавиот шеќер. Мешајте со средна брзина додека смесата не стане кремаста. Додадете екстракт од ванила, јајце и млеко и сè добро измешајте.
Од друга страна, во помал сад измешајте брашно од хељда и бадем, и сода бикарбона. Додадете сè во претходно подготвената смеса и сè соединете. Додадете околу ¾ сечкани бадеми и чоколадо и измешајте. Оставете го тестото да отстои.
Во подготвениот плех ставете околу 3 лажици тесто. Посипете го тестото со преостанатите бадеми и чоколадо, и трошки од морска сол. Печете околу 10 минути. Оставете ги колачињата да се изладат пред да ги префрлите од тавата за печење во чинијата.