ЖивотУбави совети

Кожа склона кон модринки? 9 можни причини!

Кожата склона кон модринки може да биде резултат на голем број фактори. Еве за што станува збор.

Модринки се јавуваат кога пукаат садовите под кожата и почнуваат да крварат. Тие главно се јавуваат поради повреда на мускулите и сврзното ткиво. Но, понекогаш, овие сини, зелени, виолетови или црни дамки на кожата може да бидат резултат на други фактори. Откриваме кои:

Кожа склона кон модринки – најчести причини
1 Вие сте спортист

Спортистите и физички активните луѓе честопати имаат модринки и испакнатини поради контакт со други играчи или опрема. Помалите модринки не бараат последователен третман и може да се ублажат со примена на ладни облоги во првите 24 часа од појавата.

2 Возраст

Во подоцнежните години, модринки стануваат повидливи и полесно се добиваат. Ова се случува бидејќи кожата го губи еластинот, а со тоа и бариерата што ги штити крвните садови.

3 Оштетена кожа

Долготрајната изложеност на сонце може да ги ослаби крвните садови, што дополнително доведува до полесни модринки на кожата.

4 Лекови

Одредени лекови против болки (како што е аспиринот) го попречуваат правилното функционирање на тромбоцитите, со што се појавуваат модринки.

5 кортикостероиди

Ако имате астма, егзема или ревматоиден артритис, задолжително консумирајте кортикостероиди. И токму овие лекови можат да влијаат на појавата на модринки.

6 Понизок број на тромбоцити

Ова се случува особено по бременоста. Затоа, советот е да направите целосна крвна слика и, во договор со докторот, да преземете мерки за зголемување на нивото на тромбоцити. Најздравиот начин да го направите ова е да ја смените вашата исхрана.

7 Нарушување на крварењето

Благи модринки на кожата може да бидат причина за обилно крварење по, на пример, обилна менструација или посериозна операција. И тоа може да се регулира со корекција на крвната слика во договор со докторот.

8 Дисфункција на црниот дроб

Болеста на црниот дроб предизвикува модринки бидејќи, кога е оштетен, црниот дроб е под влијание на намалено производство на тромбоцити.

9 Леукемија

Луѓето кои имаат леукемија се повеќе склони кон модринки. Затоа, иако е вообичаена појава, исто така, можат да бидат симптом на сериозни болести. Затоа, важно е да одите редовно на лекарски прегледи.

Поврзани статии

Back to top button