ЖивотУбави совети

Како да ја намалите температурата кај детето?

Ако вашето дете има температура тоа може да биде за вас многу стресно. Но, некои истражувања потврдуваат дека доколку вашето дете е здраво, не треба температурата да ве загрижува. Сепак, ова не е првото нешто што ќе ви дојде на ум кога вашето дете непрестанато ќе плаче. И, температурата која трае неколку дена треба да биде контролирана од вашиот педијатар.

Овие се докажани начини на кои може да се намали температурата кај децата за неколку минути:

1.Рендан компир

Овој метод е многу едноставен и она што треба да направите е: Прво, треба да се измијат и излупат компирите. Потоа изренданиот компир да се стави во чорапчињата на детето. Така брзо ќе ја намалите температурата и детето ќе биде многу подобро.

2. Ракија и вода

Измешајте еднаквите количини на ракија и вода во сад, а потоа впијте ја газата во оваа мешавина. На крај ставете ја газата во детските чорапи.

3. Ладен пешкир на челото

Да, ова е многу корисно и ефикасно – ако се стави ладна крпа на целото на детето. Најдобро е да се направи тоа, додека детето спие или се одмара.

4. Дајте му на детето доволно течност и ладна храна

Ова е многу важно да се запамети – треба да се даде детето многу ладна храна и течности за да се помогне да се намали температурата на телото одвнатре. Многу е важно дека детето нема да дехидрира.

Поврзани статии

Back to top button