Убави вести

Каде живеат најздравите луѓе на светот?

Најновото истражување спроводено од страна на Bloomberg Global Health Index покажа кои се најздравите нации на светот. Во истражувањето биле оценувано здравјето на жителите од 163 земји во светот.

Италија е прворангирана на листата како земја во која живеат најздравите луѓе на светот. Тоа се должи пред се, на нивната медитеранска исхрана и организираниот здравствен сиситем.

Македонија се најде на 44. место на оваа листа, а од земјите во регионот Хрватска е пред нас на 35. место и Босна и Херцеговина на 42. место.

Меѓу првите пет на листата на најздрави нации, освен Италија се и жителите на Исланд, Швајцарија, Сингапур и Австралија.

 

Поврзани статии

Back to top button