Убави дестинации

Интересни факти за најдобро организиранта земја!

Со векови, Швајцарија има репутација како исклучително добро организирана земја во која сè функционира исто како и часовниците по кои е позната.

 • Ви претставиме неколку необични факти за оваа богата земја:
  Ако има голем снег во средината на ноќта во Швајцарија, обично улиците стануваат целосно затворени. Сепак, можете да бидете сигурни дека тоа ќе биде исчистено и средено до осум часот наутро.
 • Во случај на нуклеарна војна, Швајцарците имаат бункери во кои може да се смести 100% од населението во таа земја.
 • Во случај на војна, патишта може да се конвертираат во писта за полетување и слетување на авиони со брзо отстранување на оградите.
 • Во Лозана, со цел да се оптимизира данокот за собирање на ѓубрето, беа направени стандардизирани кошници за отпадоци. Ако фрлаат повеќе ѓубре, толку повеќе ќе плаќаат, а ако не ги користат нивните лимени канти ќе си платат казната.
 • Швајцарија има четири официјални јазици: германски, француски, италијански и римски. За да се разберат, зборуваат англиски.
 • Швајцарците развија техники за производство на чоколада со злато кое може да се јаде.
 • Ако швајцарците сакаат да ја затворат својата земја, тие би можеле да го сторат тоа со само неколку војници, бидејќи тунелите и бројните автопати имаат челични цевки кои може да се притиснат на копче.
 • Сите Швајцарски возачи возат автомобили кои изгледаат како нови. Полицијата, всушност, може да го казни возачот кој вози автомобил со оштетување, дури и ако станува збор за гребнатинка.
 • Многу компании вработуваат луѓе на работни места кои можат да се автоматизираат со машини, бидејќи тие одлучија да ја прекинат невработеноста во општеството. Работодавачот кој вработува маж, наместо да купи машина што ја врши истата работа, добива државни бенефиции.
 • Со една карта можете да се возите во сите возила за јавен превоз низ целата земја.
 • Швајцарските кои се невработени плаќаат месечна претплата за две години невработеност, додека “платата” вклучува платен одмор, патни трошоци за одмор и сместување.

Поврзани статии

Back to top button