ЖивотУбави совети

Зошто чиа семето е всушност здраво?

Чиа семето можеби е мало, но е богато со хранливи материи, па затоа не е чудно што се составен дел од здравата исхрана. Овие семиња се во првите редови веќе неколку години кога станува збор за здрава исхрана. Покрај тоа што можеме да ги користиме при подготовка на јадења и салати, со нив правиме и смути, колачи па дури и пудинг. Благодарение на хранливите состојки, семките од чиа го добија епитетот суперхрана, а еве зошто.

Полни со хранливи материи

Овие семиња се користеле во исхраната уште од времето на античките Маи и ​​Ацтеките. Античките народи ги користеле и во исхраната и во нивната рутина за убавина. Денес знаеме дека две лажици чиа семе содржат 138 калории, 4,7 грама протеини, 9,8 грама влакна, 14% од дневните потреби за калциум, 12% од дневните потреби за железо, а исто така содржат магнезиум, фосфор, цинк. , омега 3 масни киселини како и витамини од групата Б.

Антиоксиданси

Овие семиња се одличен извор на антиоксиданси кои ги неутрализираат слободните радикали и го штитат нашиот имунолошки систем. Антиоксидансите во чиа семето имаат особено благотворно дејство на срцето и црниот дроб, го регулираат крвниот притисок и имаат антиканцерогени својства.

Губење вишок килограми

Благодарение на влакната и протеините, чиа семето се препорачува во секоја диета, особено за луѓето кои сакаат да ослабат. Диететските влакна поволно делуваат на согорувањето на калориите, и не прават сити долго време, па немаме „напади на глад“.

Намален ризик од срцеви заболувања

Освен што содржат влакна, чиа семките се полни со омега 3 масни киселини, кои го намалуваат ризикот од многу срцеви заболувања. Влакната содржани во овие семиња го намалуваат нивото на лошиот холестерол.

Здравје на коските

Овие семиња содржат и голем број хранливи материи кои ги одржуваат коските силни и здрави, вклучувајќи калциум, фосфор и магнезиум.

Нивото на шеќер во крвта

Истражувањата покажаа дека чиа семето го регулира нивото на шеќер во крвта, а се претпоставува дека тоа се должи на количината на влакна.

Тие лесно се вклучуваат во исхраната
Бидејќи вкусот е речиси незабележлив, овие семки можете лесно да ги додадете во секое јадење, почнувајќи од чорби, преку смути и колачи. Може да се јадат и сирови или натопени во вода, млеко или сок. Поради тоа што ослободуваат слуз што се згуснува, чиа семките се одлични и при подготовка на здрави сладоледи и пудинзи.

Поврзани статии

Back to top button